Mostantól robotkutya őrzi Pompeii ereklyéit

A Spot névre keresztelt négylábú robotot azért alkamazzák, hogy az ókori Pompeii romjai között vándoroljon, és szerkezeti és biztonsági problémákat azonosítson, miközben a föld alatt kutatva vizsgálja az ereklyetolvajok által ásott alagutakat – írja a The Guardian.

A kutyaszerű robot a legújabb technológiai fejlesztés a régészeti park történetében 2013 óta. Az UNESCO ugyanis kilátásba helyezte, hogy Pompeii-t felveszi a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára, hacsak az olasz hatóságok nem javítanak a védelmi rendszeren.

"Az amerikai Boston Dynamics által gyártott robotkutya a legkisebb tereket is képes megvizsgálni, miközben a feltárások tanulmányozásához és tervezéséhez hasznos adatokat gyűjt és rögzít" - közölték a park illetékesei.

A cél, hogy Spot a helyreállítás alatt álló területeken végzett munkálatok állásáról, és a különböző részek szükséges javításáról is tájékoztassa a szakembereket, bővítse az ismereteket és segítse a helyszín biztonságának kezelését.

Spot adatokat gyűjt és rögzít a Pompeii régészeti parkbanForrás: Facebook/ Pompeii Parco Archeologico

"A robotika világában elért technológiai fejlődés, a mesterséges intelligencia és az autonóm rendszerek formájában, olyan megoldásokat és innovációkat hozott létre, amelyek jellemzően az ipari és gyártási világhoz kötődnek, de mindeddig nem alkalmazták őket régészeti lelőhelyeken – mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompeii Régészeti Park igazgatója.

A robotkutyát a föld alatti alagutak monitorozásában is alkalmazzákForrás: Facebook/ Pompeii Parco Archeologico

Spot azokban a földalatti alagutakban is járőrözik majd, amelyeket olyan sírrablók készítettek, akik éveken át komoly vagyonra tettek szert azzal, hogy beásták magukat a romok közé, és ereklyéket loptak. A tolvajok 2012 óta kevésbé sikeresek, ugyanis ebben az időben az olasz művészeti rendőrség fokozta a kulturális bűnözés elleni fellépést. De ennek ellenére Pompeii környékén még mindig találni régebbi alagutakat - írták a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek