Nem élte túl a jövőt Tokió futurisztikus kapszulatornya

Az 1972-ben, Kurokawa Kisho tervei alapján épült toronyház már látványra is meglehetősen bizarr: egy ikertornyról van szó, melyen 145 kocka alakú, kerek ablakokkal ellátott kapszula függ, nagyjából úgy, mint a szőlőfürtön a szőlőszemek. 

A Nakagin Kapszulatorony - de mi lesz a helyén?Forrás: Shutterstock.com / Kuremo

Nem éppen a klasszikus szépségéről híres, sokkal inkább meghökkentő, sci-fibe illő kinézetéről, na meg a koncpeciójáról. Az építész Kurokawa a japán avantgárd irányzat, a Metabolista Mozgalom nevű építészeti csoport egyik legfiatalabb tagja volt, mikor ennek az épületnek a terve kipattant a fejéből. Az irányzat képviselői szerint a város folyamatosan változó, organikus, mint az anyagcsere. Ehhez a változáshoz kell alkalmazkodnia az építészetnek is: egy ház nem örökre épül, ezért jó, ha gyorsan felépíthető és lebontható. Eredetileg az volt a cél, hogy a kockákat minden 25 évben kicserélik majd, felújítják és újra berendezik. De ez sajnos nem valósult meg, így a fürtökben lógó mini lakások egyre inkább elöregedtek. Az utolsó tulajdonosok végül úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább a csodára, április 19-én lebontatják a Nanking Kapszulahotelt.

Az egyszemélyes lakásnak készült dobozok minden egységében helyet kapott egy zuhanyzó és egy WC. Rádió és telefon is volt benne, de a konyhát már kispórolták. Egy kapszula ára akkoriban az átlagfizetés ötszörösébe került. 

Mikor 2021 júliusában szóba került az esetleges lebontás, az épület idejétmúltsága ellenére még mindig ki volt adva a kapszulák közül 20 darab, 40 további kapszulát pedig irodának használtak. A cnn.com legfrissebb cikke szerint az utolsó lakó egy hónapja költözött ki az épületből. Egyes kapszulákat –melyek még nem öregedtek el annyira, hogy ne lennének megmenthetőek –, kiemelnek majd az épületből. Ezeket a tervek szerint restaurálják, és kiállítási tárgyként veszik majd oltalom alá. 

Vannak akik megmentenék az épületet: #Save Nakagin (Mentsük meg Nakagin-t) felirat az egyik ablakbanForrás: Ned Snowman / Shutterstock.com

A többi kapszula és maga az épület megmentésére azonban nem sikerült elég adományt, aláírást és segítséget gyűjteni, még úgy sem, hogy Kurokawa cége is támogatta a kezdeményezéseket. 

Április 19-én Tokió egy ikonikus épülete szűnik meg létezni, mely megannyi kreatív ember otthonául szolgált 50 éven át – mesélte Maeda Tatsuyuki, az épület megmentéséért alakult Nakagin Kapszulatorony Megtartása és Rehabilitációja Projekt egyik vezetője, ami még az UNESCO státusz kérelmét is felvetette anno.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek