Meglepő felfedezés: Rosszul tudtuk a világ egyik ősi csodájának a nevét

Ha igaz az, amire a kutatók most rájöttek, akkor az "öreg csúcs" fefedezése nem is akkor történt, mint azt a történelemkönyvekből világszerte tanultuk. Az új név ugyanis, amiről a Ñawpa Pacha: Andok Tanulmányok Intézete nemrég beszámolt, azt jelenti "új, fiatal". Ezek szerint 110 éve sok esetben nem csak rosszul ejtjük ki a Machu Picchu (macsu pikcsu) nevet, hanem hibásan is, mivel Huayna Picchu-nak kéne hívnunk.

Machu Picchu - egyik kép szebb róla, mint a másikForrás: Zielonamapa.pl/commons.wikimedia.org

A jelentést, mely az új névvel foglalkozik, Brian Bauer, az Illinoisi Egyetem antropológia professzora készítette. Kutatásai szerint a hegycsúcsra épített inka települést 1420 körül emelték az Inka Birodalom fővárosában, Cuzcóban élő királyi családtagok számára. Amikor a spanyolok később meghódították az inkákat, Huayna Picchu elhagyatottá vált – áll a jelentésben.

Évszázadokon keresztül rejtve maradt az Andok hegységében, egészen addig, míg Hiram Bingham amerikai felfedező 1911-ben újra meg nem találta.

Jegyzeteiben Bingham úgy döntött, hogy Machu Picchunak nevezi az ókori várost, mivel idegenvezetője, Melchor Arteaga, egy helyi gazdálkodó szintén így hivatkozott rá. De Bauer a Machu Picchu kutatása során egyre több bizonyítékot talált arra, hogy a hely eredeti neve valami más volt. A jelentés másik szerzője, Donato Amado Gonzales – a perui Kulturális Minisztérium történésze – függetlenül Bauertől, szintén felfedezte az eltérést, így miután összefutottak a szálak, a két kutató összefogott, és együtt indultak neki, hogy feltárják e csodás hely valódi nevét - olvasható a CNN Travel cikkében.

Forrás: mailanmaik/Pixabay

A kutatók először Bingham feljegyzéseit nézték át, és megtalálták azokat a részeket, mikor a brit felfedező megjegyzi, hogy nem volt biztos a romok pontos nevében, amikor először meglátta őket. Ezek után a korabeli térképek és atlaszok következtek.

De végül egy 1588-as dokumentumban találtak rá az első igazi jelre. A szöveg szerint a Vilcabamba régió őslakosai azt fontolgatták, visszatérnek Huayna Picchuba – és ez már le volt írva.

A névhiba valószínűleg abból fakadt, hogy sok, nem perui régész nem vette a fáradtságot anno, hogy alaposan utána nézzen a helyek nevének, és a kecsua nyelvjárást sem értették teljesen.

Viszont az új név megállapítása azt is jelenti, hogy nem Hiram Bingham fedezte fel a Machu Picchut, mivel a helyiek már jóval az ő érkezése előtt tudtak a helyszínről, csak más néven nevezték. Ennek ellenére Bauer és Gonzales szerint sem lesz hivatalos névváltoztatás, és nem is adják be rá a kérelmet, csak elkönyvelik egy nagy felfedezésnek, amit a visszajelzések szerint a perui emberek nagy örömmel fogadtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek