A fáklyafutás történetében először robotok is részt vesznek a váltóban

Szerdán reggel elindult a koronavírus-járvány miatt alaposan lerövidített, mindössze három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben - adta hírül az MTI. A láng a fővárosból, az olimpiai erdei park déli kapujától indult, és három fő versenyközpontot - a pekingi, a jencsingi és a csangcsiakoui zónát -, valamint a Nagy Fal egyes szakaszait érintve érkezik meg pénteken a megnyitó ünnepségre. A lezárások miatt nem lehetnek nézők az utak mentén.

Han Cseng kínai kínai miniszterelnök-helyettes meggyújtja az olimpiai fáklyátForrás: MTI/AP/Sam Mcneil

A váltófutásban közel 1200-an vesznek részt, többek között egészségügyi dolgozók, a tudományok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők, valamint lesz - a fáklyafutás történetében először - robotok közötti váltás is, mégpedig a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál kétéltű és víz alatti gépek segítségével.

Li Jianye fáklyavivő az Olimpiai ParkbanForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News/Zhang Keren

Az olimpiai láng tavaly október 20-án érkezett meg Kínába, és ezzel Peking lett az első város, amely fogadhatta a nyári (2008) és téli (2022) játékok lángját. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves, és több mint húsz országból érkeznek a váltó résztvevői.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek