Humanoid robotoktól a filmes robothősökig: Az Etele Pláza robotkiállításán jártunk

"Keresem" – válaszolja a kérdésre, hogy hol találunk ágyneműt a plázában. Hatalmas szemeivel pislog, miközben a fejében (vagy a testében?) lévő adatbázis fiókjai között lapozgat. Két-három másodperc is eltelik így, mire kijelenti: "Eltaláltam. Kérlek válassz a listából." És a mellkasán lévő tablet méretű képernyőn megjelenik a Zara Home, a Jysk és a Yatas Bedding.

Miközben beszél, kezeivel gesztikulál. Nem igazán úgy, mint egy ember, inkább mint egy rajzfilmfigura. Szimpatikusnak tűnik, a gyerekek odamennek hozzá és megsimogatják a fejét.

Ez a cuki robot igazít el az Etele Pláza második emeleténForrás: Travelo

Az emberszerű, gyerekméretű robottal az Etele Pláza 2. emeletén találkozhatunk az információs pult mellett. Bár itt ül két hús-vér ember is, de a látogatók nem igazán vesznek róluk tudomást, inkább a robottal próbálnak "beszédbe elegyedni".

A 2014-ben bemutatott, Pepper névre hallgató robot kedvcsináló a 3. emeleten lévő World of Robots című robotika kiállításhoz, ami március 3. óta várja a látogatókat, és három hónapig tart nyitva.

A kiállítótérben beszélő robotok zaja, kamaszok zsivaja – ottjártunkkor több iskolás csoport is érkezett –, és egy szorgalmas takarítórobot fogad. Ez utóbbi valahogy mindig pont arra veszi az irányt, amerre áll valaki, hogy aztán az utolsó utáni pillanatban álljon meg, és forduljon másfelé. De rajta kívül egy-két egyéb funkciójú robot is jár-kel a nem túl nagyméretű kiállítási területen.

A terem egyik sarkában a NASA Preservance marsjárójának az életnagyságú makettjét állították ki, így végre fel tudjuk mérni, mekkora is ez a hatkerekű masina - nagyobb, mint gondoltuk.

A Preservance marsjáró életnagyságú makettjeForrás: Travelo

Emellett jónéhány filmekből ismert robot mását is láthatjuk testközelből, mint például a Men in Black-ből ismert Rosenburgét, vagy a Star Wars R2-D2 droidjának kicsinyített mását, amivel nem mellesleg játszhatunk is egy érintőképernyő segítségével. Itt van a Terminátor című film legendás robotkarja, de ennél egy kicsit komolyabb élmény, hogy egy valódi, magyar készítésű robotkar is a kiállítás része. Ez utóbbi az elvesztett végtagot hivatott helyettesíteni, és szövetről-szövetre utánozza az emberi kéz felépítését.

A fertőtlenítő robottól a pincérigForrás: World of robots

A kiállítás egyik legszórakoztatóbb, egyben leghaszontalanabbnak tűnő szerkezete egy robotkutya, ami egy kerítéssel elkerített kutyaól mellett hever a nap nagy részében.

De minden óra 30 perckor felébresztik, szóval mi is láthatttuk, amint kutya módra szaladgál, vagy pedig két lábra áll. Több mint 11 kilométer/órával tud szaladni, szóval bátran magunkkal vihetjük, ha futni megyünk (egy videó szerint pont valami ilyesmi funkciót szántak neki az alkotói).

Annyiban hasznosabb, mint egy élő kutya, hogy egy-két árucikket a hátára lehet tenni bevásárlás közben, vagy például egy ásványvizes palackot, ha sportolni megyünk. Nem utolsó szempont az sem, hogy kezdettől fogva szobatiszta és nem hullajtja a szőrét. De hogy mennyire van szüksége az emberiségnek egy kutyát helyettesítő robotra, azt egyelőre nehéz megítélni. Majd az idő eldönti.

Egy elegáns sakkpartnerForrás: World of robots

Mindenesetre van néhány emberi névre keresztelt, ember formájú robot, amelyek a kiállításon olvasható ismertetők szerint már bizonyítottak. Ilyen például Eva, egy repülőtéri check-in és információs robot, vagy Dean, a kínai és Hong Kong-i felhőkarcolók tartozéka, amelyik a lifteket kezeli és vicceket is mesél. Ben már egy mozgó robot, amely fertőtlenítő oldatot permetez, gőz formájában. Az indiai kormány a koronavírus delta variánsának visszaszorítására szinte minden kórházába vásárolt egyet, ahol állítólag jól vizsgázott. Lea pedig pincér, akinél leadhatjuk a rendelést, és aki egy tálcán ki is szállítja a rendelt ételt. A kiállítás készítői szerint ez a legnépszerűbb szervíz robot az Egyesült Államokban, éttermek ezrei vásároltak már belőle, igaz csak marketing célra használják, és nem az emberi munkaerő kiváltására. A humanoid robotok mellett jónéhány a gyártásautomatizálásban használt, nem emberszerű robotkart is megnézhetünk közelről, a Futic és a Kuka szerkezeteit, valamint egy bombákat kereső és szétszerelő robotot is.

Állj elé, és elmeséli mit tudForrás: World of robots

A falszövegekről sok érdekességet megtudhatunk a robotok evolúciójáról, mint például hogy a világ legelső robotja az i.e. 100-77 között készült, fogaskerekekből álló szerkezet volt, amelyet valószínűleg a Nap, a Hold és más égitestek helyzetének a kiszámítására használtak. A robotika azóta odáig fejlődött, hogy az elmúlt 10 évben forgalomba helyezték az első sofőr nélküli járművet, a legújabb fejlemény pedig a 2021-es Maxine, egy humanoid robot mesterséges intelligenciával. És hogy hová tart a jövő? Olyan megdöbbentő dolgokat olvashatunk, mint hogy a kutatók szerint 2040-re a robotok olyan okosak lehetnek, mint az emberek, és hogy 2050-re legális lesz az USA-ban a robotokkal való házasságkötés. Nem biztos, hogy pont egy ilyen irányú változást szeretnénk látni a világban, mindenestre a házimunkában segítő, porszívózó robotok és az önvezető autók elterjedésének azért mi sem lennénk az ellenére.

A kiállításra a teljes árú jegy 3 900 forint, gyerekeknek 2500; egy kis extra költségért cserébe különböző VR-játékokat is kipróbálhatunk, és készíttethetünk egy nagy felbontású fotót a szemünk íriszéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek