Nem járhatnak többé együtt vidámparkba a férfiak és a nők Kabulban

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium elrendelte, hogy az afgán fővárosban található vidámparkokban ezentúl nemek szerint kell elkülöníteni a látogatókat, ami azt jelenti, hogy a családok többé nem járhatnak együtt ezekbe a létesítményekbe. A minisztérium által közzétett rendelet szerint a nők csak hidzsábban, (arcot és testet elfedő lepelben) vasárnaptól keddig, a férfiak pedig csak szerdától szombatig látogathatják a Kabulban és a környező területeken lévő, csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokat.

A tálib kormány egyre több korlátozást vezet be a közéletben: csütörtökön már arra utasították a légitársaságokat, hogy a jövőben ne engedjenek nőket férfi kísérő nélkül repülővel utazni. Pénteken a kabuli nemzetközi repülőtéren több tucat nőt akadályoztak meg abban, hogy férfi kísérő nélkül repülőgépre szálljon.

Nagyon nehéz a sorsuk az ott élő nőknekForrás: Amber Clay/Pixabay

Szerdán a tálib vezetés további intézkedésig meghosszabbította a lányok középfokú oktatásának tilalmát, ami tanárok, diákok és nőjogi aktivisták tiltakozását váltotta ki az országban. Több ország és nemzetközi szervezet felszólította a tálibokat, hogy haladéktalanul vizsgálják felül döntésüket.

A nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik" – írta Heather Barr, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója a Twitter közösségi oldalon a szélsőségesek újabb döntésére reagálva, számolt be  a hírről az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek