Európában talál új otthonra a híres zöld szemű afgán lány

A National Geographic fotójáról elhíresült zöld szemű "afgán lány" Olaszországba érkezett - jelentette be csütörtökön az olasz kormány az MTI közleménye szerint. Mario Draghi kormányfő hivatala közölte, hogy Olaszország szervezte meg Sarbat Gula kimenekítését, miután a tálib hatalomátvétel után segítséget kért Afganisztán elhagyásához. Az olasz kormány abban is támogatni fogja, hogy be tudjon illeszkedni - fűzték hozzá.

Steve McCurry fotója egy kínai kiállításon 2017-benForrás: Imaginechina via AFP/Song changbing - Imaginechina/Songchangbing

Sarbat Guláról 1984 decemberében készítette Steve McCurry amerikai fotós a National Geographic magazin címlapján megjelent, híressé vált felvételt, az Afgán lányt, amely nyomán az "afganisztáni háború Mona Lisájaként" is emlegették őt. Az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt az afganisztáni-pakisztáni határon egy menekülttáborban fotózta le, a felvétel a magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és később bejárta a világsajtót.

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt. McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

2014-ben Pakisztánban tűnt fel, de 2016-ban azzal vádolták meg a hatóságok, hogy hamis iratokat szerzett, és ezért elrendelték deportálását. Kabulba szállították, ahol Asraf Gáni afgán államfő fogadást adott a tiszteletére az elnöki palotában, és kapott egy új lakást is.

Több nyugati országgal együtt Olaszország is részt vett több száz afgán kimenekítésében Afganisztánból, miután az amerikai csapatok kivonulását követően a tálibok augusztusban átvették a hatalmat az országban.

Sharbat Gula 2016-ban, 45 évesen találkozik az afgán elnökkel Ashraf Ghanival KabulbanForrás: AFP/Shah Marai

A Gula Rómába érkezését bejelentő közleményben Draghi hivatala úgy fogalmazott, hogy egykori fotója "szimbolizálja a viszontagságokat és konfliktusokat a történelemnek abban a fejezetében, amelyet Afganisztán és az afgán nép abban az időben élt át".

Gula kérését az ország elhagyásáról a civil társadalom tagjai, és különösen Afganisztánban működő nonprofit szervezetek támogatták. Kimenekítését "az afgán állampolgárokat érintő szélesebb körű evakuálási program és a kormány befogadásukra és integrációjukra vonatkozó tervének részeként Olaszország szervezte meg" - áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek