Afganisztán első női idegenvezetője reméli, hogy nem ő lesz az utolsó

Fatima az egyetlen nő, aki idegenvezetőként dolgozik Afganisztánban. A 22 éves nő, (aki azt kérte, hogy a CNN biztonsági okokból ne használja a vezetéknevét) gyerekként juhokat terelt vidéken, most Herátban, Afganisztán harmadik legnagyobb városának utcáin vezeti a turistákat. Nyolc gyermek közül ő a legfiatalabb, testvérei közül egyedül ő nem házas, és oktatást is kapott.

Fatima keményen dolgzott azért, hogy idáig eljussonForrás: untamedborders.com

A vidéki Gohr tartományban nőtt fel, ahol a lányoknak nem sok lehetőségük van arra, hogy iskolába járjhassanak, de ő meggyőzte családját, engedjék meg neki, hogy tanulhasson, ha elegendő bevételt hoz a juhterelésből. Amikor Fatima kilencéves volt, a családja Herátban telepedett le. Ha Fatima nem engedhette meg magának, hogy füzeteket vásároljon, bottal írt a homokba. Az angol nyelvet a BBC rádiót hallgatva gyakorolta, amelyet akkor tudott csak fogni, amikor elég magasan járt a hegyekben. Fatima klésőbb feliratkozott a Facebookra, és csatlakozott a történelem iránt érdeklődő emberek csoportjaihoz.

Nem akarta, hogy csak a háború és konfliktusok helyeként ismerjék Afganisztánt, ezért rendszeresen bejegyzéseket írt országának olyan helyeiről, amelyeket a külföldiek nem ismernek.

Miután elkezdte írni a bejegyzéseit, minden megváltozott: egyre többen érdeklődtek nála az országról, majd 2020-ban megkereste őt egy férfi, mondván, hogy Afganisztánba utazik, és körbevezetné-e őt Herátban, amire Fatima igent mondott. Herát Afganisztán északnyugati részén található, nem messze az iráni és türkmenisztáni határtól, és az i. e. 5. század óta lakott, számos érdekességet kínálva a történelem kedvelőinek.

Herát egy kereskedelmi útvonalon létesült, amely Perzsiát kötötte össze Indiával és KínávalForrás: David Mark/Pixabay

Első ügyfelét mások is követték, így ajánlások útján Fatima egyre több munkát kapott. Végül az Untamed Borders nevű utazási iroda is felfigyelt rá, amely a nehezen megközelíthető területekre történő utazásokra specializálódott.

2020 végén felvették, így a fiatal nő országa első női hivatásos idegenvezetőjévé vált.

Természetesen úttörőnek lenni soha nem könnyű. Fatima szerint sok ember, köztük néhány családtagja is úgy vélte, hogy túl veszélyes egy nőnek dolgoznia. Előfordult, hogy a gyerekek kövekkel dobálták meg, miközben turistákat vezetett végig a helyi piacon, és az emberek csúnya szavakat kiabáltak neki.

Én vagyok az első nő Afganisztánban, aki idegenvezetőként kalauzolja az embereket, de nem akarok az utolsó lenni".

Azt mondja, reméli, iskolát nyithat, hogy idegenvezetőket képezhessen, az intézmény fiúknak és lányoknak egyaránt nyitott lenne, de "a nőké az elsőbbség", mivel nekik kevesebb munkalehetőség áll rendelkezésükre – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek