Kalandosra sikeredett a német asztronauta első űrsétája

Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség asztronauta első űrsétája eseménydús volt, amely sisakproblémákkal kezdődött és végződött, de szerencsésen megúszta az ijelsztő esetet – olvasható a CNN oldalán.

Matthias Maurer és Raja Chari sikeresen teljesítették a küldetést a Bartolomeo kutatási platformonForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Matthias Maurer és Raja Chari a NASA asztronautái azért hagyták el az űrállomást, hogy új csöveket szereljenek fel egy hűtőrendszerre, kicseréljenek egy kamerát, és csatlakoztassanak egy áram- és adatkapcsolatot a Bartolomeo európai kutatási platformon. A séta elején Maurer a sisakján lévő kamerával és lámpával kapcsolatos problémát tapasztalt, majd belegabalyodott a "köldökzsinórba" is, ami az Űrállomáshoz rögzítette, de a NASA szerint ez nem jelentett veszélyt a biztonságára, és az űrhajós a hirtelen jött problémák ellenére jól van.

A közel hét órás expedíció után a két űrhajós szerda este egy zsilipen keresztül visszatért a Nemzetközi Űrállomásra, amikor Maurer sisakjában víz keletkezett.

A földön tartózkodó küldetésirányító csapat arra kérte, hogy gyűjtsön össze annyi vizet, amennyit csak tud, és határozza meg, mennyi van belőle. Mindenesetre Maurer szerint még a napellenzőjét is víz borította. Az űrhajósok fényképeket is készítettek, hogy elküldjék elemzésre. 

Az Európai Űrügynökség szerint Maurer első űrsétája igazán mozgalmas volt, mivel bejárta az űrállomás külsejének nagy részét, és szerintük a két űrhajós sikeresen elvégezte a legfontosabb feladatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek