Szaturnusz-Vénusz-Mars együttállás figyelhető meg az elkövetkező napokban

Március hónap legnagyobb csillagászati eseménye a Szaturnusz közeledése a Vénuszhoz és a Marshoz, amit a korán kelők szabad szemmel is láthatnak – olvasható a Solarsystem Nasa oldalán.

A keleti égbolton napkelte előtt már észlelhető a trió; a holdsarló majd március 27-én és 28-án csatlakozik a tömeghez. A Szaturnusz és a Mars rendkívül szorosan fog találkozni április elején. A Mars a Vénusztól jobbra lent, a horizonthoz közelebb, míg a Szaturnusz balra lent lesz látható, és napról napra egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A márciusi égbolton szabad szemmel is megfigyelhetünk számos fényes csillagot, amelyek körül saját bolygóik keringenek. Az első az Epsilon Tauri, a Bika csillagkép jobb szeme. Ennek a narancssárga törpecsillagnak van egy gázóriásbolygója, amely körülbelül nyolcszor akkora tömegű, mint a Jupiter. A következő a 7 Canis Majoris. Ez a csillag a kutya csillagkép szívében található, amely a lángoló, fényes Siriust tartalmazza. Ismeretes, hogy ennek a csillagnak két bolygója van: egy gázóriás, amely majdnem kétszer akkora tömegű, mint a Jupiter, és egy másik, ami alig kisebb, mint a Jupiter.

A bolygók márciusban szabad szemmel is láthatóak. A kép csak illusztrációForrás: Pixabay/BlenderTimer

Távcsőre sincs szükségünk, hogy ezeket a csillagképeket megcsodáljuk. Tovább haladva látható a Tau Geminorum, aminek van egy hatalmas gáz-óriásbolygója. Ez utóbbi hússzor akkora tömegű, mint a Jupiter, és csak valamivel nagyobb pályán áll, mint a Föld. Végül pedig észak felé kerekedik a Beta Ursae Minoris, a Kis Göncöl legfényesebb csillaga. A csillag körül egy 6 Jupiter tömegű bolygó kering.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek