Videó: Hat méterrel „megnőtt" az Eiffel-torony

A franciák legismertebb műemléke, az Öreg Hölgyként becézett Eiffel-torony hat méterrel lett magasabb, amikor a mérnökök egy helikopter segítségével új rádióantennát szereltek fel a tetejére. Párizs legmagasabb épülete az új bővítés után 330 méter magas lett.

Turisták tömege figyelte, ahogy az antennát a helyére süllyesztették március 15-én reggel. Két mérnök feladata volt, hogy rögzítse a földről alig látható szerkezetet. Az új antenna a fővárosi régió digitális rádióadójának továbbítására szolgál majd.

"Ez egy büszke, történelmi és ritka pillanat az Eiffel-torony történetében" – mondta a torony üzemeltetőjének vezetője, Jean-Francois Martins az újságíróknak. "A torony most visszatér a gyökereihez, vagyis tovább szolgálja a technológiai és tudományos kísérleteket is" – tette hozzá. 

A helikopter éppen felviszi az antennát a torony tetejére, március 15-énForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az 1889-ben, Gustave Eiffel építész tervei alapján épített remekművet ugyanis több ízben időjárás-ellenőrző berendezésekkel szerelték fel és csillagászati megfigyelésekre is használták. Mindezt a funkciót annak érdekében kapta, hogy 20 évvel a megépítése után ne legyen az enyészeté, és Párizs közepén maradhasson.

Hat méterrel lett magasabb az Öreg HölgyForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A hivatalos történet szerint azonban katonai szerepe mentette meg a pusztulástól, rádiósugárzó toronyként is működött. Az 1910-es években táviratok küldésére használták, az első világháború idején pedig német harctéri utasításokat vettek fel a segítségével. Korábbi antennáját 2000-ben rögzítették, és digitális televíziózáshoz használták – írja a france24.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek