Először látható együtt Van Gogh 15 olajfaligete!

Először látható együtt egy kiállításon a világhírű festő mind a 15 Olajfaliget-festménye, tudtuk meg az MTI-től. "Ezek a csodálatos festmények Van Gogh természetszeretetét és a művészet vigasztaló  erejébe vetett hitét képviselik" – mondta szerdán Emilie Gordenker, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója.

Vincent van Gogh: Olajfák (1889)Forrás: Wikimedia Commons

Maga a festő dél-franciaországi tartózkodásának legjobban sikerült és legfontosabb műveiként tartotta számon ezeket a képeket. A holland festő 1889-ben Saint-Rémy-de-Provence-ban, a pszichiátriai kezelése alatt alkotta az Olajfaligeteket. Depressziós volt és valószínűleg súlyos elmezavarban szenvedett. „Ezekben a nehéz időkben vigaszt és támaszt talált a természetben" - magyarázta Nienke Bakker, a kiállítás kurátora. Az olajfákban az ellenálló képesség szimbólumát látta, egyben a túlélését is. A kórház körül sok olajfa állt, a festőt elbűvölték a csontos törzsek, a színek, a napfény játéka a kékesszürke leveleken.

Az olajfák nagyon jellegzetesek, és mindent megteszek, hogy ezt megragadjam"– írta testvérének, Theónak.

Van Gogh eltérő perspektívákból, más-más napszakokban, az év különböző napjain festette a fákat. Volt, amelyik műteremben, ám sok társa a természetben készült. Kísérletezett a színekkel, a formákkal és a technikákkal. Az Olajfaliget-sorozat a művész halála után először Theo tulajdonába került. Jelenleg 11, főként európai és egyesült államokbeli gyűjtemény részei, ritkán vagy sosem adják őket kölcsön. A különleges festményeket 2022. március 11. és június 12. között tekinthetik meg az amszerdami múzeumban az érdeklődők.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek