Házak falain jelenítik meg háborúellenes üzeneteiket az utcai művészek

Az orosz-ukrán háború miatt egyre több művész használja kreativitását a béke létrejöttéért. Ide tartoznak azok az utcai művészek, akik úgy teszik nyilvánossá álláspontjukat, hogy háborúellenes üzeneteiket az épületek falaira festik világszerte – olvasható a My Modern Met oldalán.

Kijev különösen gazdag az utcai falfestményekben, a művészek 2014 óta több mint 160 művet festettek különböző épületekre. Az utóbbi napokban sok utcai művész festi a képei mellé, hogy #standwithukraine (Ukrajna mellett állok.)

Seth Globepainter francia művész elmondta, hogy falfestményét azok a gyerekek ihlették, akikkel Donbászban festett. Alkotásán egy fiatal, virágkoszorút viselő lány látható, aki büszkén lengeti az ukrán zászlót, miközben az orosz tankokra lép. A graffitit egy ukrán barátjának is dedikálta, aki még mindig Kijevben tartózkodik. Hozzátette: „Nem szoktam kifejteni a véleményemet az aktuális eseményekről, de tudom, mennyire fontos, hogy a drámai helyzetet átélők tudják, hogy gondolunk rájuk és mellettük állunk."

Seth francia graffitiművész legújabb, az ukrajnai háborúról festett alkotása Párizs belvárosában.Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A walesi származású Jenks reméli, hogy alkotása segíthet az ukránoknak, hogy tudják, nincsenek egyedül, míg a WOSKerski nevű művész úgy érzi, hogy a londoni falfestménye a legjobb módja annak, hogy az anyagi hozzájáruláson kívül is segítsen a menekülteken. 

Az ukrán Interesni-Kazki duó is művészetével segíti az ügyet. A segítségnyújtásról szóló információk közzététele mellett Alekszej Bordusov – más néven AEC – egyesítette erőit az Adda Galériával, hogy eladja monográfiáját és egy NFT(digitális érme) gyűjteményét. Az ebből befolyt összeget az ukránok megsegítésére fordítják.

Munkáik nyilvánosságra hozatalával ezek a művészek állást foglalnak, és emlékeztetik a világot, hogy ami Ukrajnában történik, az nem csak ukrán probléma, hanem globális probléma, amelytől nem szabad elfordulni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek