120 éves a halasi csipke: Mutatjuk milyen programok várnak

Nemzetközi kiállítással, emlékéremmel, csipkealbummal és az Öltözetünk dísze a csipke című pályázattal is tisztelegnek Kiskunhalason az idén 120 éves halasi csipke előtt, írja az MTI.

Május 6-án nyílik meg a városban már hagyományos nemzetközi csipkekiállítás, amelynek díszvendége Horvátország lesz, mondta Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum igazgatója. Az itt készült kézimunkák között kiemelt helyen mutatják majd be a Kiskunhalas testvértelepülésén, a csipke városának is nevezett horvátországi Lepoglavában készült munkákat. 

Halasi csipke, KiskunhalasForrás: own work/Public domain/Wikimedia Commons

A három héten át látogatható tárlathoz kapcsolódóan pályázatot is hirdetnek a magyarországi csipkekészítők körében. A felhívásra olyan csipkéket várnak, amelyek a hagyományos és a modern öltözetet egyedivé, különlegessé teszik, mint például gallért, zsabót vagy mandzsettát, de bármilyen csipkével díszített ruhát is elfogadnak a pályázat kiírói. Ezeket a pályamunkátat is láthatjuk majd a kiállítás ideje alatt.

A Csipkeház tervbe vette egy "120 éves a halasi csipke" felirattal ellátott emlékérem kibocsátását, amelyiknek egyik oldalán Pajorné Berta Györgyi köralakú csipketerve lesz látható, a Fantáziavirágos elnevezésű. Az érem másik oldala pedig Dékáni Árpád és Markovits Mária szobrát jeleníti majd meg. Az intézmény tervei között szerepel egy színes, képekkel gazdagon illusztrált, új, a halasi csipke történetét bemutató album kiadása is.

Halasi csipkeForrás: own work, Public domain, Wikimedia Commons

A halasi csipke a közelmúltban állandó tárlatot kapott Lakiteleken, az új Hungarikum kiállítóházban. Ezen kívül a Csipkeház és a Halasi Csipke Közalapítvány felkérést kapott egy időszaki kiállítás megrendezésére Székesfehérváron, az Aranybulla 600. évfordulójára szervezett programsorozat keretében. Ősszel Belgiumban, az év végén pedig Budapesten mutatják majd be a halasi csipkét. 

Tudtad?
A kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum műhelyében jelenleg 11 csipkevarró dolgozik. Amellett, hogy emléket állítanak és bemutatják a csipkevarrás folyamatát értékesítésre is készítik a csipkét. Maga a kész csipke és a készítés technikája is védett, amely csak Kiskunhalason tanulható. A hatvan különféle öltéssel varrt halasi csipke alapjainak elsajátításához legalább egy év, a nagyobb munkák készítéséhez azonban három-négy év tanulás és gyakorlás szükséges. A halasi csipke megálmodója Dékáni Árpád, a helyi református gimnázium rajztanára volt, aki 1902-ben készítette el az első mintarajzokat. Ezek alapján a kiskunhalasi származású Markovits Mária varrónő alkotta meg a csipkéket, a hímzésből továbbfejlesztett egyedülálló technika alkalmazásával. Az első halasi csipkéket 1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatták be. A magyar varrott csipke újszerűen hatott, és külföldön is hamar kedveltté vált, hiszen korábban főként a vert csipkét készítették.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek