150 ezer embert evakuáltak a hazafelé tartó elefántcsorda elől

Az immár 17 hónapja úton lévő, 14 ázsiai elefántból álló csorda, melynek vándorlásáról korábban mi is írtunk, hazafelé vette az irányt. Jünnan tartomány hatóságai azonban a konfliktusok megelőzése érdekében több mint 150 ezer embert evakuáltak az állatok útjából, ahogyan korábban is kiürítették az elefántok útjába eső, veszélyeztetett területeket - adja hírül a bbc.com.

A kicsiknek elkél némi segítség a meredek terepenForrás: AFP/Xinhua News Agency/Jiang Wenyao

A védett állatok körülbelül 17 hónapja, eddig ismeretlen okból hagyták el a jünnani természetvédelmi régiót, ahol addig éltek. 500 kilométeres útjuk során mezőkön, falvakon és városokon vándoroltak át, több millió dollár értékű termést fogyasztottak el, és kárt tettek néhány épületben is. 

Kezdetben kudarcot vallottak azok az erőfeszítések, melyekkel vissza akarták terelni őket eredeti lakhelyükre, a Mengjangce Nemzeti Parkba, de végül a csorda mégis megfordult, és hazafelé indult. A hatóságok elektromos kerítésekkel, élelemmel és mesterséges utakkal terelik és több mint 25 ezer járművel és drónnal figyelik őket. Az elefántok vasárnap este már csak mintegy 200 kilométerre jártak a rezervátumtól.

Nincsenek előttük akadályokForrás: AFP/Xinhua News Agency/Jiang Wenyao

A szakemberek nem igazán tudják, hogy az elefántok miért hagyták el megszokott otthonukat. Van, aki szerint egy tapasztalatlan vezető vezethette őket tévútra, míg mások szerint új élőhelyet kereshettek. Kínában egyébként mindössze körülbelül 300 ázsiai elefánt él vadon, főleg Jünnan déli részén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek