Videó: Japánt elnyelte a hó, sorra dőlnek meg a rekordok

Japán fő szigetén, Honsún – ahol általában rengeteg hó szokott esni – a közelmúltban tapasztalt rendkívüli havazás megdöbbentette a lakosságot. Február végén a hó mélysége foltokban meghaladta a 4,5 métert, ami elegendő egy rekord megdöntéséhez. És a télnek még mindig nincsen vége.

Japán egyes részein november óta gyakori eset, hogy rekord mennyiségű hóval kell megküzdeniük a helyieknek. Az intenzív téli időjárás számos fennakadást okozott egyes régiókban, és a meteorológusok szerint ez még el fog tartani egy ideig.

Honsúnba a Szibériából érkező hideg, északnyugati szél fújt át a viszonylag melegebb Japán-tengeren keresztül, felszívva a nedvességet a vízről, majd felhőkké sűrűsödött. A nedvességgel teli levegő ezután felnyomult a japán hegyvidékre, ahol heves havazásként rakódott a tájra. A közelmúltban leesett havat egy erőteljes úgynevezett „bombaciklon" is fokozta.

De nem csak a hegyvidéki területeket, hanem Tokió egyes részeit is belepte a hó, ami ritka egy ekkora városban.

Ezen a télen mindenféle rekord megdőlt – írta James Reynolds, a viharvadász, aki Japánban él.

A közelmúltban bekövetkezett természeti események rekord havazást okoztak Japán középső és északi részein, ahol egyes helyeken akár 4,5 métert is elért a hótakaró. „Egy férfi Tsunan közelében - mely Niigata prefektúrában található és a szigetország sí, illetve snowboard paradicsomának tekintik - azt mondta, hogy ez volt a legtöbb hó, amit az elmúlt 20 évben látott ezen a területen."

A felgyülemlett havat lapátolják a helyiek Sapporóban 2022. február 22-énForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takuya Matsumoto

Az ABC News által meginterjúvolt síelő azt mesélte: „Először látok ilyen erős és szakadatlan havazást. Ez igazán megdöbbentő." Északon, Hokkaido szigetén az NHK japán hírügynökség egyik riportere pedig arról tudósított, hogy több városban 100-200 cm rekord magasságú hótakaró volt. Három napra felfüggesztették a repülőteret több várossal összekötő gyorsvonatot is. Körülbelül 4000 utas rekedt a járatokon, amíg a szolgáltatást újra elindították – írja a washingtonpost.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek