Színes forgatag ünnepelte a nagykorúság napját Japánban

A nagykorúság mindenki számára fontos nap. Hazánkban és a legtöbb országban 18 éves korunkra válunk hivatalosan felnőtté. Ez az a kor, amikortól kezdve több jogunk, de ezzel együtt több kötelezettségünk is lesz. Általában a család, vagy a barátok körében ünnepeljük ezt a napot, de az biztos, hogy emlékezetesnek kell lennie. A cseresznyevirágok országában azonban mindenki ugyanazon a napon lesz 20 éves. Hogy is van ez?

Seijin shiki alkalmából kimonót viselő japán nők JokohamábanForrás: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Japánban január második hétfője (idén január 10.) a felnőtté válás napja, japánul a seijin shiki. Ilyenkor a városokban összegyűlnek azok a fiatalok, akiknek a 20. születésnapja az előző év április 2. és az adott év április 1. közé esik. Ők innentől kezdve nagykorúvá válnak, és elnyerik a választójogot, valamint ettől a naptól kezdve dohányozhatnak és legálisan fogyaszthatnak szeszesitalt.

De a mai nap a nagyvárosokban és a kis vidéki településeken is arról szól még, hogy a 20 évesek a fitatalságukat ünneplik.

A lányok szép, minél díszesebb és látványosabb kimonóba, vagy a hosszú ujjú furisode nevű ruhába öltöznek, ami sok esetben olyan drága, hogy inkább csak kibérlik erre az egy napra, de így is egy vagyont fizetnek érte.

Tokió - pózolunk és imádkozunkForrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Zárt cipő helyett, függetlenül az időjárástól hagyományos szandált, zorit hordanak. Ha különösen hideg van, például Hokkaido szigetének északi részén – ahol nem szokatlan, hogy ilyenkor szakad a hó, – akkor a lányok hófehér és meleg szőrme gallért terítenek a vállukra, de kabátot nem vesznek fel. A megjelenést stílusos ridikülők, szép sminkek és a részletgazdag hajdíszek teszik teljessé - olvasható az oyakata.com oldalon.

A férfiaknál ma már egy szép öltöny is kiöltözésnek számít; már csak kevesen veszik fel a hagyományos férfi kimonót, ami egy fekete, bőszabású nadrágból, a hakamából és egy passzoló, hosszú ujjú ingkabátból, a haoriból áll.

Tokió, ahol a tradíció és a modern világ határai elmosódnakForrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko

A közös felnőttéválás napja egyébként egy egésznapos ünnepség, ahol sok-sok beszédet kell végighallgatniuk a fiataloknak. Ezeket néha megszakítja egy rövidebb koncert vagy táncos bemutató, de főként tanárok, előljárók és szülők mondanak beszédeket. Előtte és utána  látványosan felvonulnak az utcákon, pózolnak a fotósoknak és közösen imádkoznak a szentélyekben egy elviselhetőbb felnőttkorért. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek