Newton almafájának sem kegyelmezett az Eunice

A múlt héten írtunk arról, hogy évtizedek óta nem tapasztalt erejű vihar, az Eunice megtépázta Nagy-Britannia déli részét. Ennek a viharnak esett áldozatul Newton almafája is a Cambridge-i Egyetem Botanikus Kertjében, amit sajnálatos módon kidönött, írja a bbc.com. 

Gyökerestől tépte ki a vihar a híres fizikushoz köthető fátForrás: Cambridge University Botanic Garden

A fát 1954-ben ültették el, és 68 évig állt a botanikus kert Brookside-i bejáratánál. A fa annak a példánynak a klónja volt, amelyről a leeső alma rávezette Isaac Newtont a gravitáció törvényeire.

Szerencsére a most kidőlt fának is van egy klónja, amelyet hamarosan el fognak ültetni a kertben, így Newton almafája továbbra is életben maradhat.

Az eredeti fa, amelyről az alma leesett, a lincolnshire-i Woolsthorpe Manorban található. Annak ellenére, hogy a 19. században egy szélvihar azt is majdnem kidöntötte, a fa fennmaradt, és az évek során oltással szaporították.

Dr. Brockington szerint a három cambridge-i fa – köztük a botanikus kertben lévő – Newton eredeti almafájának a klónja. Bár szomorú, hogy a pénteki viharban elveszítették a fát, már régóta tisztában voltak vele, hogy nincs sok hátra neki, mivel egy ideje gomba telepedett meg rajta. Ezért már korábban létrehozták a fa klónját, így az oltásnak köszönhetően a Newton-almafa sarja továbbra is gyűjteményükben maradhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek