Megmentették a szemétszigeten fennakadt bálnát

Hawaii partjainál, nem messze Maui szigetétől sikerült kiszabadítani azt a nőstény hosszúszárnyú bálnát, ami egy 152 méter hosszú halászkötélbe csavarodott, és cipelte magával a rágabalyodott tengeri hulladékot is. A bálnát, valamint a borját és a hím állatot Maui sziget mentén pillantották meg az arra hajózók – közölte az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA) az MTI híre szerint.

De a bajbajutott állatot nem lehetett csak úgy egyszerűen kiszabadítani, mivel a Egyesült Államok területén szövetségi szintű törvény tiltja a hosszúszárnyú bálnák megközelítését. A kiérkező mentőcsapatnak ezért meg kellett várnia egy különleges engedélyt, aminek birtokában már hozzá láthattak az anyaállat kiszabadításának. A borjú és a hím bálna nem akadt fenn a lebegő szemétszigeten.

A 6 óráig tartó mentési folyamatról sok felvétel készült, amint azt a Twitteren látni lehet. És sok felháborodott komment is érkezett a szeméthalommal kapcsolatban, amit a mentés után sajnos nem sikerült begyűjteni. De a kutatóintézet szerint a hatóságok értékes információkat szereztek az eredetéről.

A sikeres mentés után anya és borja nyugalmi állapotba helyezkedett, ami növeli a túlélési esélyeiket.

A hosszúszárnyú bálnák, de nevezzük őket púpos bálnáknak is, a nagyobb testű barázdásbálna-félék közé tartoznak. Hosszuk elérheti a 16 métert is, de általában ikább 13-14 méteresek. Testtömegük szintén változó, látni lehet akár 40 tonnás egyedeket is, de a 25-30 tonnás púpos bálnák gyakoribbak. Magyar nevüket feltűnően hosszú mellúszóikról kapták.

A jellegzetes bőrbütykök jól láthatóak a púpos bálnákon – illusztrációForrás: Shutterstock.com / Earth theater

Amint a képeken is látni, ha rákeresük erre az egyedre, a fejükön bőrdudorok és bütykök találhatók. Ha pedig a filmekben bálanéneket halluk, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a hosszúszárnyú bálnák hímjeinek bonyolult „énekét" halljuk. Ezek a dallamok 6 percestől 35 percesig is terjedhetnek.

A három bálna egyébként azért úszott a Maui mentén található bálnarezervátum területén, mert a hosszúszárnyú bálnák télen a szubtrópusi és trópusi tengerekbe vándorolnak, ez idő alatt párosodnak és ellenek. Ilyenkor csak abból a zsírtartalékből élnek, amit a nyári táplálkozási időszakban felhalmoztak a sarki vizekben – olvasható a Nationalgeographic.com oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek