Okosvárossá tennék az iszlám második legszentebb helyét

Helyi és külföldi tech-cégek vezetői és az üzleti világ képviselői azért gyűltek össze a szaúd-arábiai Medinában, hogy megtárgyalják, miként tehető az iszlám vallás egyik szent helye okosvárossá - olvasható az MTI oldalán. 

Medina az iszlám második legszentebb városa. A muzulmán hívők délben imádkoznak Mohamed próféta mecsetjébenForrás: AFP/Majed Al-Charfi

A "Technológia és harmónia találkozása" címmel megrendezett konferencia célja, hogy a mintegy egymilliós Medinát a technológiai fejlesztések, innovációs programok segítségével 2030-ra a királyság három legélhetőbb városának egyikévé tegyék. A megbeszéléseken szóba került a város gazdasági fejlesztése, az új munkahelyek teremtése, valamint az egyébként zarándokhelynek is számító Medina "okosvárossá tétele", a többi között száloptikai és 5G-hálózatok kiépítésével, illetve az információs technológiai és okostechnológiai infrastruktúra bővítésével.

A medinai fejlesztési bizottság képviselői a sajtónak azt mondták, hogy az innovációs programok emberközpontúak lesznek, és remélik, hogy a városban élők közreműködnek a tervek megvalósításában. Szaúd-Arábia az elmúlt években több programot hirdetett hasonló témában, a vezetés legfontosabb terve pedig a Vision 2030 program, amelytől a királyság a gazdasága átalakítását és kőolajfüggőségének csökkentését reméli. Ennek keretében az ország északnyugati részében egy óriási várost is kialakítanának.

Medinában kiépítenék az 5G-t, fejlesztenék az infrastruktúrát és az okostechnológiátForrás: Hans Lucas via AFP/Eric Lafforgue / Hans Lucas/Eric Lafforgue

A "megacity", vagy Neom, ahogyan a tervezet a leendő várost emlegeti, 500 milliárd dollárba kerül majd, és az állami fejlesztési alapból (Public Investment Fund, PIF) finanszírozzák. A beruházás első fázisát 2025-re tervezik befejezni. A Vision 2030 egyik legfontosabb eleme a görög "neosz", azaz új és az arab "mustakbal", azaz jövő szavakból alkotott Neom városa. A tervek szerint tiszta energiával működő, autóktól és utaktól mentes hely lenne. A város mintegy 26 ezer négyzetkilométert foglalna el Szaúd-Arábia Tabúk tartományában, közel Jordánia és Egyiptom határához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek