Hiába tiltják, a bálnavadászat tovább folytatódik

A nemzetközi bírálatok ellenére ismét az Antarktisz irányába indultak a japán bálnavadászok, akik március végéig "tudományos kutatási célokból" mintegy 333 csukabálnát terveznek kifogni a Déli-óceánból – közölte a japán halászati minisztérium.

Egy csukabálna az Antarktisz közelébenForrás: Biosphoto/Fabrice Guerin

A japán flotta a hágai Nemzetközi Bíróság 2014-es tilalma óta negyedik alkalommal vadászik ezen a területen. A bíróság akkor úgy ítélte meg, hogy a bálnavadászat nem szolgál tudományos célokat és Tokió egy évre fel is függesztette a tevékenységet.

Japán minden évben több száz bálnát öl meg, hivatalosan kutatási célból. Az állatok megvizsgálása után azonban - például a gyomortartalmukat ellenőrzik - húsukat fogyasztási célból eladják. Ez formálisan engedélyezett, még az 1986 óta érvényben lévő világszintű bálnamonatórium ellenére is.
A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) tagjai az oroszországi Szocsiban októberben tartott ülésükön úgy foglaltak állást, hogy bálnavadászatával Japán nemzetközi szerződést szeg.

Itt még nyugalom vanForrás: Lilian Tveit/Shutterstock

Japán azzal érvelt, hogy bizonyos bálnafajok, például a csukabálnák populációja ismét jelentősen megnövekedett, a flotta veszélyeztetett fajokat nem öl le. A moratórium miatt Japán fontolóra vette a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC) való kilépését is. Szeptemberben az IWC ülésén visszautasították Japán azon kezdeményezését, hogy kezdjék újra a kereskedelmi bálnavadászatot.
Japánon kívül Izland és Norvégia is folytat bálnavadászatot, mindkét ország kereskedelmi célból is.
Norvégia - ahol a legtöbb bálnát vadásszák - óvást nyújtott be az moratórium ellen, Izland fenntartásait jelezte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek