Ilyen fényesen és díszesen nyitották meg a pekingi téli ötkarikás játékokat

A XXIV. téli olimpiai játékok színhelyén, a Madárfészek néven is imsert Pekingi Nemzeti Stadionban ezúttal 15 sportágban és 109 versenyszámban mérik össze a tudásukat a sportolók. A február 4-től 20-ig zajló nagyszabású sporteseménynek a mai napon tartották a színes és látványos nyitóceremóniáját.

A Pekingi Nemzeti Stadionban, vagyis a pompásan kivilágított Madárfészekben, már javában zajlik a 2022-es pekingi téli olimpia megnyitóünnepsége, és a résztvevő országok sportolói is megkezdték a bevonulásukat, az élen Görögországgal.

Az országok bevonulása közben mindig érkeztek előadók, itt éppen egy oroszlántáncot mutatnak beForrás: The Yomiuri Shimbun / AFP/Koji Ito

Érdekesség, hogy az országok nem a nyugati ábécé szerint vonulnak be a stadionba, hanem a kínai írásjelek vonásainak számától függően. Vagyis amelyik ország kínai nevének első karakterében a legkevesebb vonás található, az áll a sor elején és így haladnak a legmagasabbig.

A TheGuardian.com élő beszámolója szerint a megnyitó egy hatalmas lézer és fényshow-val indult, ami egy pitypang életciklusát – és a tavasz kezdetét – mutatta be, mintegy 100 táncossal a stadion pályájának belső körében, akik fénylő, színüket változtató virágokkal integettek.

Ilyen, amikor több mint 100 táncos összegyül a MadárfészekbenForrás: AFP/Jewel Samad

Magyar idő szerint 13 óra 42 perckor a magyar csapat is megérkezett a stadionba, habár csak egy maroknyi csapat vonult fel, mivel rövid pályás gyorskorcsolyázóink, két olimpiai bajnokunk Liu Shaolin Sándor vagy Liu Shaoang szombaton már versenyeznek, így az ország zászlóját sem ők vitték, és kihagyni kényszerültek a hosszú megnyitóünnepséget.

Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élénForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Helyettük két alpesi sízőnk Tóth Zita, valamint Kékesi Márton lengette boldogan magyar zászlót, a maszkok mögött is mosolyogva. A versenyeken összesen tizennégy magyar sportoló indul. Az olimpiák történetében 2021-ben, Tokióban fordult elő először, hogy egy női és egy férfiversenyző közösen vigye a megnyitón a magyar zászlót.

A táncosok nagy része síruhában, vagy valamilyen sportöltözékben jelenik meg a "színpadon"Forrás: AFP/Ben Stansall

Az ötkarikás játékok február 4-től február 20-ig tartanak. A helyszín pedig azért érdekes, mert Peking az első város, ahol nyári és téli olimpiát is rendeznek. Ez egyébként a második olimpia, amelyet a világjárvány idején rendeznek.

A külseje alapján Madárfészeknek becézett épület az olimpiai események központjaForrás: Shutterstock.com / cowardlion

A helyszín most is a Pekingi Nemzeti Stadion, melyet a 2008-a 19. nyári olimpiai játékok alkalmából építették. A stadion befogadóképessége 80000 fő, de most csak a lelátók egy töredékén ülhetnek nézők.

Az épület Peking északi részén található. Közvetlenül tőle délre található az olimpiai falu, északra pedig az olimpiai zöldövezet, mellette egy vízi sportközpont. Sokak szerint este, amikor ki van világítva és megannyi színben pompázik, olyan mint egy hatalmas színház; napközben viszont szinte észre sem vehető az acélszerkezete.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek