A 2024-es olimpia megnyitója valami egészen különleges lesz

Ha valóban úgy történik majd a párizsi olimpia megnyitó ceremóniája ahogyan most hétfőn bemutatták, akkor elfeledhetjük a stadionbeli parádék ugyan ünnepélyes, mégis belterjes jeleneteit. Párizs után már valóban mindenkié lesz az olimpia.

Tony Estanguet bemutatja a látványterveketForrás: AFP/Alain Jocard

Tony Estanguet, az Olimpiai és Paralimpiai Játékok Szervező Bizottságának elnöke elismeri, hogy a nagy ötlet Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől származik. Bach a Buenos Aires-i Ifjúsági Játékok nyitóünnepségén gondolt arra, milyen nagyszerű lett volna, ha az olimpiát a város szívében, az ottani obeliszk környékén rendezik meg.

Estanguet azonnal látta a lehetőséget Bach elképzelésében, és a tervek szinte egész Párizsra kiterjesztik a megnyitó világraszóló ünnepét. Az alapterv lénye, hogy a 10 000 sportolót 160 hajó viszi majd a Pont d'Austerlitztől a Pont d'Iénaig a rakparti tribünökön helyet foglaló 600 000 néző szemei előtt, majd a résztvevők a Trocadero előtt gyűlnek össze, hogy meghallgassák a beszédeket és lássák a láng fellobbanását. A tévék előtt egymilliárd ember fogja követni az eseményeket a felmérések szerint. De, ez még nem minden.

Thierry Reboul, a „Párizs 2024" márkáért, rendezvényekért és ceremóniákért felelős ügyvezető igazgató szerint a megnyitó alatt mindent bevetnek majd, ami 2024-ben technikailag rendelkezésre áll. A Szajnából kiemelkedő új szökőkutakra vetítik a legjelentősebb francia művészek képeit, a levegőben egy szimfonikus zenekar szolgáltatja majd a muzsikát, a rakpartok háztetőre hologrammal varázsolnak jeleneteket a francia történelemből.

Ahogy az este leszáll, Párizs minden híres építménye bemutatkozik, a Panthéontól az Eiffel-toronyig. Az ötletek és tervek száma felsorolhatatlan. A szervezők kifejezetten meg akarják lepni a nézőket, ki akarják belőlük váltani a csodálatot. Ezért minél több kicsit szemtelen, kreatívan szertelen, már-már őrült ötletet akarnak megvalósítani, hogy igazán franciásan szervezzék meg az eseményt. Lesz cirkusz, drónok tűzijátéka, minden, amitől a száj tátva maradhat.

Forrás: AFP/Alain Jocard

A játéknapokon pedig annyi sportágat visznek ki a városba, amennyit csak lehet. A folyó, a hidak, a hatalmas városi parkok mind egy-egy sportág küzdelmeinek színhelyei lesznek. A hidakon akarják megrendezni például a BMX kerékpárosok versenyét. A legjobb helyekért - már a megnyitón is - fizetni kell, de attól még százezrek láthatják majd ingyen az játékokat, hogy a párizsiaknak ne csak büszkeséggel kevert nyűgöt jelentsenek az olimpia napjai, hanem a részvétel élményét is. Miért ne lehetne a város ikonikus épületei és polgárai előtt rendezni a versenyeket? - kérdezik a szervezők. Hiszen attól lesz igazán párizsi esemény az olimpia. Abban biztosak, hogy megnyitójuk után soha nem lesz többé stadionba zárt esemény egy olimpia nyitó ünnepsége - derül ki a lefigaro.fr cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek