Orkán mosta el Hamburg híres halpiacát

Hamburg St. Pauli negyedének egyik híressége a Halpiac, amely mindig zsúfolt és élénk színfoltja a városnak. Vasárnap ide is lecsapott a Nadia nevű orkán, amely vízzel borította be a város jó részét.

A halpiac szinte elmerültForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

A „viharhullám" az a jelenség, amikor a tengeri dagály és a szél együttesen megemeli a folyó, azaz ez esetben az Elba vízszintjét. Ilyenkor a vízszint általában másfél méterrel magasabb a megszokott dagály szintjénél. Vasárnap három méterrel volt magasabb, és ez már komolyan érintette Hamburgot. A helyzetet súlyosbította, hogy a vihar besodort egy kotróhajót a Freihafen-híd alá, az ott elakadt, ezzel pedig a híd használhatatlanná vált.

Nadia beterítette vízzel egész HamburgotForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

Ugyanakkor más hidakat is le kellett zárni, miközben a tűzoltókat ezeregyszáz esethez hívták, így csak bajosan, nagy kerülővel tudtak kiérkezni a helyszínekre. A Halpiac környékén a tűzoltósági és rendőrségi munkákat a száz kilométeres széllel dacoló katasztrófaturisták is zavarták, akik tanúi akartak lenni a ritka jelenségnek.

A Nadia előszelei is olyan erősségűek voltak, hogy a vasúti közlekedést már szombat este megállították Németország egész Északi partszakaszán. A rekord szélsebességet Schleswig-Holsteinben, az Észak-Frízföld körzetben, Hallig Hooge-on mérték, ahol Nadia 127 kilométer per órás sebességgel söpört végig – írja az ndr.de.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek