Hét gyönyörű óváros Németországban, ahol megállt az idő

Színes piacterek, egykori városházák, gótikus katedrálisok, favázas szerkezetű házak, impozáns várak és keskeny, macskaköves sikátorok a sok esetben érintetlenül maradt városfalak mögött – ilyen képet festenek Németország óvárosai. A legkülönlegesebbek közül mutatunk be most hetet.

Lübeck, a Hanza-szövetség egykori központja

Mintha egy középkori kikötőváros hangulatos utcáin járnánk, olyan az észak-németországi Lübeck óvárosában sétálni. A várost a mai napig két 15. századi városkapu őrzi, de a hat középkori templom is az egyházművészet impozáns példáinak tárháza – nem véletlen nyilvánították az óvárost 1987-ben az UNESCO Világörökség részévé.

A Holsten-kapu Lübeckben naplemente idejénForrás: Shutterstock.com/ bPictureDE

Lübeck különleges hangulatát emellett természetesen a tenger adja, a Museumshafen régi hajóit végignézve könnyedén elképzelhetjük azokat az időket, amikor a város a Hanza-szövetség központja volt. Lehetőség nyílik csónakkal is körbejárni a várost, amit derült időben kár lenne kihagyni, és ha már erre járunk, érdemes a különleges helyi marcipánokat is megkóstolni.

Wismar, ahol Németország legnagyobb középkori piactere áll

Wismar Lübeckhez hasonlóan a Hanza-szövetség fontos települése volt évszázadokon át, élénk tengeri kereskedelemmel a Balti-tenger partján. Építészetére a téglagótika jellemző, a három katedrális – a Szűz Mária (Marienkirche), a Szent Miklós (Nikolaikirche) és Szent György (Georgenkirche) tiszteletére emelt templom – mind gyönyörű 13-14. századi épületek.

A jellegzetes favázas épületForrás: Shutterstock.com/ DR pics

Wismar piactere a legnagyobbnak számít Németországban a maga 10 ezer négyzetméterével. A város egykori hercegi palotáját, a Fürstenhofot – tele gyönyörű korai reneszánsz alkotásokkal – ma a városvezetés használja. Az óváros 2002-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára.

Bamberg, ahol az ország legnagyobb sértetlen városmagja található

Bamberget az teszi különlegessé, hogy óvárosa a legnagyobb sértetlen városmagnak számít Németországban, így érthető, hogy már 1993 óta a világörökség része. A város hét különböző dombon terül el, a Regnitz folyó partján, amelyen hangulatos, íves hidak futnak végig – az egyik ilyen épp a régi városháza épületéhez vezet. Az építészet errefelé egészen eklektikus: a 12. századi román stílustól a korai gótikán át a barokkig és a modern vonalig szinte minden kor lenyomata visszaköszön.

Az íves hidak Bamberg védjegyeiForrás: Shutterstock.com/ Feel good studio

A városházához hasonló impozáns kortörténeti emléknek számít a régi bíróság épülete is, amely egykor még az érsekség központjaként szolgált. Bambergben több nagy sörfőzde is van, közülük a legismertebb talán a 15. századi Schlenkerla sörfőzde, amely a világon egyedülálló füstölt sört készít – érdemes megkóstolni ezt a kuriózumot is a városban járva.

Fedezze fel Németországot úgy, ahogyan csak kevesek teszik!
Ha turistaként nem az ismert útvonalak mentén járunk, sokkal jobban átérezhetjük a tájak hangulatát, megismerhetjük az ott élőket. A különböző építészeti stílusok és művészeti irányzatok meghatározzák az országrészeket és minden régiónak saját, karakterisztikus stílust adnak. Tudjon meg még többet Németország sokrétű művészeti és kulturális kincseiről ezen az oldalon. #YoursTrulyGermany (x)

Rothenburg ob der Tauber, a legjobb állapotú középkori fallal körülölelt város

Rothenburg sokak szerint a világ egyik legbájosabb középkori települése, amely Münchenből, Nürnbergből és Stuttgartból is könnyedén megközelíthető. Az óvárost a mai napig egy magas, nagyon jó állapotban lévő középkori várfal veszi körül, amin akár még végig is sétálhatunk.

Nyáron igazi turistaparadicsomForrás: Shutterstock.com/Sina Ettmer Photography

Különlegesség, hogy az óváros szinte minden épülete a középkori pompájában díszeleg, szépen felújítva – Rothenburg ob der Tauber talán ezért is a világörökség része. A piacteret és a templomokat – köztük az 500 éves oltárral rendelkező Szent Jakab templomot – szinte érintetlenül hagyta a második világháború, ennél autentikusabb középkori hangulat sehol máshol nincs Németországban.

Lindau, a szigetváros, ahol mintha megállt volna az idő

A német-osztrák-svájci hármashatárnál és egyben a Boden-tó (Bodensee) partján fekvő festői kisváros, Lindau nem véletlenül népszerű nyaralóhely évszázadok óta. Ha épp nem Lindau lélegzetelállító történelmi épületeire szegeződik tekintetünk, akkor bármerre is nézünk, az Alpok látható – a hegyvidéki éghajlatnak köszönhetően van egész évben kellemes hűvös errefelé.

A Boden-tóban és az óvárosban is gyönyörködhetünkForrás: Shutterstock.com/Oleksiy Mark

Nem is fürdeni jön a többség (bár a forró nyári napokon az is felüdülést jelenthet), hanem inkább kirándulni, hegyet mászni, biciklizni és az óváros szépségében gyönyörködni: a régi városházában, a valaha világítótoronyként funkcionáló Mangturmban, az egykori börtönépületben, a Tolvajok tornyában vagy épp a gyönyörű 16. századi polgári házakkal díszített Maximilianstraße-ban, ami a sziget sétáló és főutcája is egyben.

Triberg im Schwarzwald, a festői szépségű helyen megbúvó történelem

Kizárt, hogy az ember Németországban járva ne látogasson el a Fekete-erdőhöz! A 700-1000 méter közötti magasságban fekvő Triberg im Schwarzwald település híres gyógyüdülő és síparadicsom, emellett pedig óvárosa is impozáns. A piacterén álló városházának egy fametszetes terme, egy régi Hivatalnok-háza és Helytörténeti Múzeuma (Heimatmuseum) is van.

A panoráma is különlegesForrás: Shutterstock.com/ NaughtyNut

A Tribergen kívüli hegyoldalon álló templom (Wallfahrtskirche) egy ismeretlen festő különleges képét rejti 1705-ből, Mária a fenyőerdőben (Maria in der Tannen) címmel, a főoltár előtt pedig középkori ezüst antependium (az oltár elő- és oldalfalait képező díszítmény – a szerk.) áll.
Innen származik egyébként a fekete-erdei kakukkos óra és a híres, azonos nevű torta is. Ha pedig a településen sétálni indulnak, érdemes tudni, hogy a tribergi vízesések Németország legmagasabbjai közé tartoznak. Triberg hét fő vízesése gránittömbök között található, ahol a víz 160 méteres szintkülönbséget bejárva zuhan le.

Quedlinburg, ahol hat évszázad építészete van jelen egyszerre

A Szász-Anhalt szövetségi államban fekvő Quedlinburg már a kőkorszakban is lakott település volt, de városként először 922-ben utaltak rá a feljegyzésekben. Az óvárosban a hangulatos, keskeny macskaköves utcákon hat évszázad több mint 1200 jellegzetes favázas szerkezetű háza teremt igazi középkori hangulatot, amelynek köszönhetően Quedlinburg 1994 óta az UNESCO Világörökség része.

Favázas szerkezetű házak az óvárosbanForrás: Shutterstock.com/Sergey Dzyuba

Érdemes ellátogatni a dombján magasodó várba is, amely ma múzeumként működik. A Rajna-vidéki Augustusburg és Falkenlust kastélyai pedig a körülöttük elterülő hatalmas angolparkkal együtt a barokk és rokokó épületek talán legszebb gyöngyszemei, így aztán errefelé akár napokra is elveszhetünk a látnivalók tengerében.

A cikk megjelenését a Német Idegenforgalmi Hivatal támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek