Monumentális pusztítást végezhet egy gyilkos tó Afrikában

Több tanulmányban foglalkoznak a kutatók egy Afrikában található „gyilkos" tóval,mely szerintül milliók számára lehet végzetes – olvasható a NYpost.com oldalán. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság között található Kivu-tó robbanásveszélyes gázokat rejt magában. 

A gyilkos Kivu-tó veszélyeire figyelmeztetnek a tudósokForrás: Adam Jones, Ph.D / Wikipedia

A közelében található ugyanis a világ egyik legaktívabb vulkánja, a Nyiragongo-hegy, melyből a kitörő láva az évek során hatalmas mennyiségű metánt és szén-dioxidot oldott fel a Kivu felszíne alatt. A tudósok most arra figyelmeztetnek, ha ezek az úgynevezett limnikus halálos gázok kitörnek, az nagy hullámokat és mérgező gázfelhőt eredményezne, ezzel milliók életét veszélybe sodorva.

Ezért hívják "gyilkos tónak", amelyből a világon mindössze három létezik: a Kivu, a Nyos és Monoun tavak.

Az Nyos-tónál 1986-ban több mint 1800 ember fulladt meg a halálos gázok kitörése miatt. A Kivu-tónál egy hasonló katasztrófa mintegy 2 millió ember életét veszélyeztetné. A helyzetet tovább rontja, hogy a limnikus kitöréseket hihetetlenül nehéz megjósolni, ezért ez elkerülhetetlen katasztrófa lenne.

Mind Ruandában, mind a Kongói Demokratikus Köztársaságban sokan élnek félelemben a tó káros hatásaitól, és rengeteg történet kering arról is, hogy úszók tűntek el a tó mélyén, miután megfulladtak vagy víz alá kerültek. Ennek ellenére a tudósok megtalálták a módját, hogy a kitermelt gázt egy csővezetéken keresztül egy második, Ruandában található, szárazföldi létesítménybe küldjék, ahol a elektromos árammá alakítják át. Azt remélik, hogy annak eltávolítása idővel csökkentheti a tóban uralkodó nyomást, és ezzel esetleg egy limnikus kitörés kockázata is kisebb lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek