Szakértők szerint hamarosan élhetetlen lesz Afrika legnépesebb városa

Nigériának, Afrika legnépesebb országának lakói hozzászoktak a tengerparti várost, Lagost márciustól novemberig elárasztó árvizekhez. Július közepén azonban a Lagos-sziget üzleti negyedében az elmúlt évek egyik legsúlyosabb árvize pusztított. Autók és házak kerültek víz alá, az ingázók térdig érve gázoltak a vízben, és a háztulajdonosok lakhatatlan ingatlanjaikat voltak kénytelenek elhagyni. Afrika legnépesebb városa árvizekkel és emelkedő tengerszinttel küzd. Lehet, hogy hamarosan élhetetlen lesz – figyelmeztetnek a szakértők.

A több mint 24 millió embernek otthont adó Lagos, alacsonyan fekvő város, amit a hosszú homokpadok tesznek védtelenné az Atlanti-óceán felől. Emiatt lakhatatlanná válhat a század végére, mivel az éghajlatváltozás miatt a tengerszint emelkedik – vélik a tudományos előrejelzések. Lagos ráadásul egy erodáló tengerparttal küzd, ami Seyifunmi Adebote nigériai környezetvédő szerint a globális felmelegedésnek és "az ember által okozott hosszú távú cselekvésnek" tulajdonítható.

Egy korábbi felvétel Lagos Surulere kerületében, Nigéria kereskedelmi központjában az esős évszakból, ami szinte megszokott látvány - illusztrációForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A problémát súlyosbítja többek között a nem megfelelő és rosszul karbantartott vízelvezető rendszerek és az ellenőrizetlen városi növekedés – derül ki a Fejlesztési Tanulmányok Intézete által vezetett tanulmányból. Ráadásul még nagyobb áradásokat jósolnak szeptemberben, az esős évszak csúcspontján. A közösségi médiában közzétett fotók és videók folyamatosan azt mutatják, hogy járműveket önt el víz a szakadó eső után. A lagosi hatóságok megkezdték a csatornák kitisztítását az évelő áradások mérséklése érdekében – írja a CNN.

2020 -ban több mint 2 millió embert érintett közvetlenül az árvíz. Tavaly legalább 69 ember vesztette életét az árvizekben. 

A múlt hónapban a nigériai Környezetvédelmi Minisztérium is bejelentette, hogy elnöki jóváhagyást ad a klímaváltozással kapcsolatos megújult nemzeti politikához, amelynek célja, hogy "az ország klímaváltozása és az éghajlatváltozás által okozott kihívások többségével, ha nem mindegyikével foglalkozzon" – írta Twitter -bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek