Hivatalosan is befejezettnek nyilvánították a La Palma-i vulkánkitöréseket

A szeptember 19-e óta működő Cumbre Vieja december 13-a estére teljesen lenyugodott, azóta nem tapasztaltak robbanásszerű kitöréseket, morajlást, és alig mértek rengést a mélyben – írja a turizmus.com, a tagesschau.de-re hivatkozva.

La PalmaForrás: b_gofron/Pixabay

Julio Pérez, a spanyol hatóságok képviselője szerint a kitörés 85 napig és 18 óráig tartott, és nem követelt emberéletet, sőt még személyi sérülések sem keletkeztek. Azonban a több mint ezer Celsius-fokos láva és a hamu elől több mint hétezer lakost kellett evakuálni, és sokan mindenüket elveszítették.

A láva 1345 házat, valamint iskolákat, templomokat, és egészségügyi központokat pusztított el, több mint 900 millió euróra becsülik a kár értékét.

A helyi hatóságok egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vulkán továbbra is kiszámíthatatlan, és bármikor újra kitörhet. Ezen felül a még mindig feltörő gázok is veszélyesek. Az RTVE állami televízió figyelmeztette a vulkán közelében élőket, hogy mielőtt visszatérnének otthonukba, legalább 15 percig szellőztessék ki az épületet. A szigeten legutóbb 1971-ben tört ki a Teneguía, előtte pedig 1949-ben a San Juan nevű vulkán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek