Repültek a virágok a Tulipán Nemzeti Napján

Hollandiában beköszöntött a tulipánszezon. A tulipán itt annyira megbecsült virág, hogy létezik a Tulipán Nemzeti Napja, amelyet minden év január 15-én ünnepelnek meg, és ilyenkor mindenki szedhet egy csokrot Amszterdam központjában, a királyi palota előtt, a Dam téren - írja a euronews.com.

Tulipánmezők HollandiábanForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Ilyenkor tulipánnal teli rakott hajók közlekednek Amszterdam csatornáin, és a hidakon-, partokon állók legnagyobb örömére, csokrokat dobálnak a nézelődők közé. Idén a hollandok kedvenc tévés humoristája, Andre van Duin is besegített az ajándékozásba. Néhány csokrot szándékosan dobtak a vízbe, hogy onnan hálókkal és botokkal húzzák ki - mindez a járvány miatti távolságtartás miatt történt.

Az ünnep jelzi a tulipánok vegetációs időszakának kezdetét. S hogy mi ennek a jelentősége? Nos, a tulipán nem véletlenül Hollandia egyik nemzeti jelképe. Nemcsak érzelmileg, de anyagilag is sokat jelent a hollandok számára. Hihetetlenül sokat. 2021-ben 6,4 milliárd dollárért adtak el belőle, ez magyar pénzben kifejezve 2 009 600 000 000 forint.

„Sok ember számára borús és bizonytalan időszak ez a folyamatban lévő járvány miatt. Szóval egy kis örömet fogunk nyújtani. Reméltük, hogy sok boldog arcot varázsolhatunk a tulipáncsokrok átadásával." – mondta Arjan Smit, a Tulip Promotion Netherlands, a holland termelők százait tömörítő egyesület elnöke. Majd hozzátette: „A tulipán nagyon népszerű termék. Sokféle színben lehet látni, és ez az oka. És nem is túl drága virág az emberek számára. Ha 3-5 euró körül vásárolnak, minden héten van egy nagyon szép csokor az asztalodon."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek