Így veszi rá Szlovénia az autósokat, hogy mintasofőrként vezessenek

Bár a szomszédos országban tavaly valamelyest csökkent a balesetek száma, azok súlyossága növekedett az agresszív és a részeg vezetők miatt. Ezért a közlekedési hatóságok komoly összegeket fektetnek be a megelőző és ellenőrző rendszerek felállításába - írja a zurnal24.si.

Úton a szlovén határ felé - illusztrációForrás: Jozef Kotulič/commons.wikimedia.org

Mindezek közül legfontosabb, hogy a szlovén autópályákon kilenc helyen is bevezetik a pályaszakaszos sebességellenőrzést. Ez azt jelenti, hogy mérni fogják, mennyi idő alatt tettük meg két pont között az utat, és abból a rendőrség számítógépe könnyen kimutatja, hogy gyorsabban mentünk, mint amennyivel szabályosan érhettünk volna második ponthoz.

Növelik emellett az autópálya rendőrség létszámát, és tevékenységét kiterjesztik az alacsonyabb besorolású utakra is. Nagyon komolyan veszik a telefonálás tilalmát - mobiltelefon a kézben -, és a követési távolság betartását. Feltöltötték a rendőrség alkoholteszt-készleteit is. A jó hír, hogy sok pénzt áldoznak a Ljubljana körüli gyűrű forgalmának felgyorsítására, újraszervezik a forgalomirányítást, és sok új elektromos útinformációs táblát állítanak fel a sztrádák mellé.

A további intézkedések akadálya a törvényhozás lassú működése, amely egyelőre nem teszi lehetővé a rendszámalapú követést és a mozgó sebességellenőrző rendszer bevezetését. De annyi biztos, hogy 2022-ben Szlovéniában megéri betartani a szabályokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek