Látványos csillaghullásban lehet részünk ma este

A ma este érkező Quadrantidák meteorraj a legaktívabb rajok egyike, ami óránként akár több száz hullócsillagot is felfedhet, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló egy közleményben.

Perseidák meteorraj a Tejút társaságábanForrás: Benjamin Schaefer / Shutterstock

A hullócsillagok nyújtotta lenyűgöző látványhoz bármikor lehet szerencsénk, azonban meteorrajok idején még több rá az esélyünk, egyetlen éjszaka alatt akár több tucatot is megcsodálhatunk – és erre nem csak augusztusban van esélyünk A meteorrajok azért alakulnak ki, mert a Föld a Naprendszer egy nagyon poros részén halad át. A meteorok ugyanis többnyire porszemcsék, kicsi kavicsdarabok által okozott felvillanások a légkörben.

A Quadrantidák a rajok közül az óránkénti meteorszám tekintetében kiemelkedő, óránként akár 110 ide tartozó metort is láthatunk.

Szerencsésnek kell azonban lennünk, hogy a nagy potyogást elcsípjük, ami akár nappal is lehet. A nagyon sok meteort produkáló szakasz nagyjából csak 8 óra hosszú, míg a Perseidáké körülbelül két nap.

Ha látni szeretnénk, találjunk egy nyugodt, fénytől minél inkább mentesebb területet, ahonnan az égbolt minél nagyobb hányadát zavartalanul belátjuk. Ennél a rajnál különösen fontos, hogy kevés zavaró fény legyen, mert halványak a meteorok.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek