Ilyen, amikor egy városban egyszerre kapcsolja le mindenki a lámpát - videó

A világ lakosságának több mint 80%-a fényszennyezett égbolt alatt él, számukra nem lehetséges az univerzum szépségét a maga tiszta valójában megtapasztalni. Ez a gondolat hívta életre a Seeing stars, azaz Csillagok látása című művészeti projektet, amelyben egyszerre kapcsolták le egy holland város összes, nem létfontosságú fényforrását.

A hollandiai Franeke lakosai egyszerre kapcsolták le a lámpátForrás: Studio Roosegaarde

Az akció egy holland művész, Daan Roosegaarde és az UNESCO Hollandia ötlete volt, és a város lakosainak, önkormányzatának és üzleteinek az együttműködésére volt szükség, hogy megvalósulhasson. Lekapcsolták a lámpákat a háztartásokban, az utcákon, kikapcsolták a reklámtáblákat is, hogy egy időre a teljes sötétségből figyelhessék az emberek a föléjük boruló égboltot. Az eseményről film is készült, melyet ma mutattak be először az interneten, írja a Designboom, ahonnan az akcióról értesültünk.

„Manapság mindenki elzárkózik a saját kis buborékjába" – magyarázza a művész. „Rájöttem, hogy minden este elképesztő fényjáték zajlik az égen, és elképzeltem milyen lenne, ha lekapcsolnánk az összes a villanyt, hogy együtt gyönyörködhessünk a csillagokban?" "Mindenkinek joga van látni a csillagokat a szennyezetlen éjszakai égbolton" – mondta Kathleen Ferrier, az UNESCO holland bizottságának elnöke, aki szeretné a csillagok látását egyetemes örökségként elismertetni.

A csillagokat nézve egymáshoz kapcsolódunk, átélhetjük, hogy a hatalmas kozmosznak mindannyian részei vagyunk. Ez az a közösségi és egyetemes örökség, amelynek a megóvására törekszem. A Csillagok látása akciót fontos előrelépésnek tartom." Az első villanyokat lekapcsoló akció Franekerben valósult meg, de a szervezők azt tervezik, hogy más helyeken is megismétlik majd. A következő városok Leiden, Sydney, Velence, Stockholm és Reykjavik lesz.

Hollandia: Franeke, a Seeing stars című művészeti akció idejénForrás: Studio Roosegaarde

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek