Rengeteg kéz- és lábtöréssel zárult az év Zakopanéban

Szilveszter előtt Lengyelországban az éttermekben, bárokban, diszkókban legfeljebb harmincan tartózkodhattak a járványhelyzet miatt. Ezt a számot az ünnepekre felemelték százra, mert – a hivatalos indoklás szerint – amúgy sem tartották volna be a korlátokat, és nem lehet minden vendéglátóhelyiségbe rendőrt vezényelni. Arra viszont nem számítottak, hogy az utcákon hatalmas tömegek lesznek.

Zakopane Lengyelország téli központja, és közvetlenül szomszédos a Tátra ívévelForrás: Mike Laptev/Shutterstock

Az szinte érdektelen, hogy a kültéri rendezvényekre milyen szabályok vonatkoznak, mert a TVP2-es tévécsatorna zakopanei koncertszínpada előtt 14 000 ember szorongott, énekelt, ugrált és integetett lelkesen, kicsit arrébb a Rówień Krupowa parkban újabb 25 000 egy másik eseményen. A koncert alatt 107 alkalommal fordultak a mentők a kórház és a színpad között, mert az ugráló, erősen ittas emberek kezüket-lábukat törték a jeges réteken.

Az általános fegyelmezetlenség már a koncert előtt elborzasztotta a város lakosait és az egészségügyben dolgozó szakembereit. A helyi kórház főorvosa elmesélte, hogy a szilveszter előtti bevásárlási láz idején egyedül rajta volt maszk a tömött élelmiszerboltban. A koncert napján 13 601 új fertőzöttet találtak Lengyelországban, a legtöbbet éppen a Zakopanéhoz közeli vidékeken. Nem csoda hát, ha a törésekkel, zúzódásokkal kórházba szállított emberek között is többször jeleztek COVID-ot a tesztek.

(Forrás: krakow.wyborcza.pl, polishnews.co.uk, zakopane.wyborcza.pl)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek