Bár visszafogottan ünnepelt a világ, nem egy súlyos baleset történt Szilveszterkor

A koronavírus terjedése, és így a folytatódó nagy fertőzésveszély miatt az idén is visszafogottan ünnepelte a világ nagy része az Újévet. Párizsban lemondták a szokásos tűzijátékot, a londonit csak tévén lehetett megnézni, a New York-i Times Square-en pedig csak korlátozott számú ember vehetett részt a hagyományos ünnepségen - írja az MTI. A Times Square-en általában csaknem 60 ezren szokták megnézni a kivilágított kristálygömb éjféli leeresztését, tavaly szinte senki nem lehetett ott, és ezúttal is csak 15 ezer embert engedtek be a térre. 

Szilveszter a Times Square-enForrás: NurPhoto via AFP/Karla Ann Cote/

Sokan szenvedtek súlyos balesetet

Németországban viszont halálos tűzijáték-baleset történt, Hennef városban (Észak-Rajna-Vesztfália tartomány). Egy feltehetőleg házi készítésű tűzijáték robbant fel egy 37 és egy 39 éves férfi mellett az utcán, és súlyosan megsebesítette őket. A 37 éves férfi belehalt sérülésébe, a 39 évest életveszélyes állapotban kórházban ápolják. Berlinben is volt egy tűzijáték-baleset egy zártkörű rendezvényen, ebben 12-en sérültek meg, köztük gyerekek, és mindegyiküket kórházba kellett szállítani.

Nápolyban is tizennégyen megsérültek, miután sokan megszegték a tűzijáték-tilalmat. A legsúlyosabb állapotban egy 40 éves, Sri Lankáról származó férfit szállítottak kórházba, aki kiment az utcára cigarettázni, majd egy eltévedt lőfegyvergolyó eltalálta. Dél-Olaszországban szokásnak számít, hogy ünnepléskor lőfegyverrel lőnek a levegőbe.

Egy 53 éves nő a szemén sérült meg petárda felrobbanása miatt, egy 47 éves férfi pedig el is veszítette a látását, mások könnyebb sérüléseket szenvedtek. Egy huszonegy hónapos gyerek csillagszórótól sérült meg. A Gaetano Manfredi polgármester által elrendelt tűzijáték- és petárda-stop december 31. délután lépett életbe, és szombat éjfélig tart. A tiltást azért vezették be, hogy ne terheljék tovább a koronavírusos betegekkel teli kórházakat.

A rendelkezés ellenére Nápolyban erkélyekről, tetőteraszokról számos tűzijátékot kilőttek, és a rejtettebb utcákon petárdákat robbantottak. A megszokottal ellentétben azonban a durrogtatás éjfél körül alig fél óráig tartott a pandémia előtti évek több órás tűzijátékával szemben.

Nápoly mellett Olaszország más városaiban is voltak sérültjei a szilveszteri petárdázásnak. Rómában a rendőrségnek le kellett zárnia a Kolosszeumnál található metrómegállót és annak környékét, mert az arra haladókra petárdákat dobáltak. A fővárosban a nagyon ritka, az utcákat teljesen befedő sűrű köd miatt még üresebbé váltak az utcák, mint amire számítani lehetett. A piemonti Val di Susában őrizetbe vettek tíz embert, mert tűzijátékot lőttek a nagysebességű vasútvonal hatóság által őrzött építkezési területére, és a környező erdő lángra lobbant.

Rómában is fogytak a pirotechnikai eszközökForrás: Anadolu Agency via AFP/Riccardo De Luca

Itthon is sok dolguk volt a tűzoltóknak

Az év utolsó napján több tűzeset, baleset és szén-monoxid-mérgezés történt az országban. Tűzijátékok miatt is kellett tüzet oltani, továbbá megrémült kutyákat is mentettek a tűzoltók - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombaton az MTI-t. Mukics Dániel közleménye szerint szilveszter napján 133 esethez riasztották a tűzoltókat: 52 tűzhöz, 81 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesethez.

Tűzijátékok miatt tizenhétszer avatkoztak be a tűzoltók. Négy helyszínen tűzijátékok maradéka és annak környezete égett közterületen. Égő fák, bokrok, tuják miatt öt esetben riasztották a tűzoltókat. Öt helyen kukák, szeméttárolók égtek, egy autó is kigyulladt. Többek között tűzijátéktól gyulladt meg a házfalra felfutó borostyán Budapesten a XV. kerületben. A tűzoltók mindenhol gyorsan megfékezték a lángokat, így a tűz nem tudott a környező autókra átterjedni.

Őrbottyánban egy nagytestű kutya kerítésen akadt fenn este. A tűzoltók kéziszerszámokkal kiszabadították, majd átadták a tulajdonosának. Elsején reggel Biharkeresztesen egy szerelőaknába esett kutyát mentettek ki a tűzoltók. Ugyanakkor nem csak tűzijátékok miatt hívták a tűzoltókat. Újév hajnalán egy katymári családi háznál, a Szabadkai utcában egy gázpalack robbant fel. Egy embert a tűzoltók emeltek ki a romok alól, az épület lakhatatlanná vált.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt is több riasztást kapott a katasztrófavédelem. Egy pécsi házban hárman is rosszul lettek a mérgező gáz magas koncentrációja miatt. Mindemellett több súlyos közlekedési balesethez is riasztották a tűzoltókat.

Szilveszterezők Budapesten a Szent István térenForrás: MTI/Illyés Tibor

Több mint 180 embert kellett kórházba vinni túlzott alkoholfogyasztás miatt

Idén 181 embert kellett részegség, illetve alkoholmérgezés miatt kórházba vinni, közülük 27-en kiskorúak voltak - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel. Győrfi Pál közleménye szerint a mostani szilveszteren 3363 esetet láttak el a mentők, ebből a fővárosi feladatszám 809 volt. Budapesten és az ország nagyvárosaiban idén is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentőegységek folyamatosan dolgoztak.

A mentőket országszerte 18 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották. Emellett balesetek, verekedések, belgyógyászati rosszullétek és egyéb esetek miatt is kérték a mentők segítségét.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központba több mint 50 embert vittek be az éjszaka folyamán, közülük nyolcan voltak, akik a túlzott alkoholfogyasztás miatt kerültek be. Újév reggelén egy fiatal férfit azért vittek be, mert ittassága miatt elesett és súlyos, életveszélyes fejsérülést szenvedett. A legnagyobb detoxikálóba, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba több mint 30 embert vittek be. Köztük valaki csak könnyebb mérgezést szenvedett, de volt, aki intenzív ellátásra is szorult - ismertette az M1 tudósítója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek