Ötven francia strandról kitiltották a dohányzást

Bosszantó lehet, főleg egy kisgyerekes családnak, ha a strandon dohányzó személy foglal helyet mellettük. Ilyenkor egyrészt büdös füst terjeng az orruk alatt, másrészt károsan hat mindenki egészségére. Franciaországban úgy fest, hogy szépen lassan véget vetnek ennek a káros szokásnak: már 218 közterület, park és strand kapta meg a Füstmentes Térség címet. Ezeken a helyeken a dohányzást önkormányzati rendelet tiltja. Egyelőre 29 francia városban vannak ilyen térségek, de ezt a számot folyamatosan bővítik majd – írja az MTI.

Korzika strandjai már nem bűzölögnek a cigarettafüsttőlForrás: wikipédia / készítette: Készítette: Pierre Bona

Elsőként Nizza városában nyílt meg 2012-ben egy füstmentes strand, ma már négy ilyen működik az Azúr-parti városban. Nizzát más települések is követték, így a szomszédos Cagnes-sur-Mer, amelynek tíz strandja közül az egyiken nemcsak a cigaretta, de a vízipipa és az elektromos cigaretta, illetve más szívható, vagy belélegezhető termék használata is tilos. 

Korzika szigetén már 20 füstmentes strand működik, a bretagne-i Saint-Malóban pedig három.

A délnyugat-franciaországi Ouistreham is csatlakozott a kezdeményezéshez "a közegészség védelme érdekében, és a homok és a tenger szennyezése ellen". A csikkek gyakran a tengerbe kerülnek, onnan a halak gyomrába, majd a gyerekek szájába, ami igen visszatetsző folyamat - mutattak rá a franciák. "Nem azt akarjuk, hogy minden strand füstmentes legyen, csupán azt, hogy az emberek választhassanak" - szögezte le Emmanuel Ricard, a civil szervezet megelőzésért felelős vezetője.

A Rákellenes Liga néhány éve indította el a cigaretta ellen szóló kezdeményezést, céljuk: élhető és egészséges közterületeket teremteni az országban. A szervezet, amely az "élhető és egészséges közterületekért" küzd, a Franciaországban évi 78 ezer halálesetet okozó rák elleni harc jegyében bevezette a Füstmentes Város címet is, hogy több városban is legyenek ilyen helyek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek