Megfogadta, hogy idén leszokik a dohányzásról? Így kerülje el a pótevést a dietetikus szerint!

A leggyakoribb újévi fogadalmak egyike a dohányzásról leszokás, amely valószínűleg közvetlenül a jövőre lefogyok jellegű kijelentések mellett áll. A leszokás nem mindig könnyű, de sokan azért is halogatják, mert félnek, hogy meghíznak. Dietetikus kolléganőnk az alábbiakban nemcsak a leszokáshoz ad tippeket, de arra az esetre is, hogy milyen étrendet kövessen az, aki sehogysem tudja letenni a cigarettát.

A dohányzás káros hatásait régóta ismerjük, és az sem titok, hogy a leszokással csak nyer az, aki végül rászánja magát. Javul az egészségi állapota, ritkulnak a dohányzás okozta panaszok (köhögés, nehézlégzés), illetve csökken a tüdőrák és az egyéb egészségi problémák (például a magas vérnyomás és a sztrók) kockázata. Mindennek a COVID-19 vírus okozta világjárvány idején még nagyobb a jelentősége, tekintve, hogy a dohányosokat súlyosabban érinti ez a fertőzés, így ők is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Sokak számára idén ez volt a döntő ok a leszokásra.

A cigaretta elhagyásának további hozadékaként nő a tüdőkapacitás, jobb lesz a lehelet - ami pozitívan hat a párkapcsolatra is -, javul a szaglás és a termékenység, várandósoknál csökken a koraszülés kockázata, és nem utolsósorban rengeteg pénzt tud megspórolni az illető nemcsak magának, de az állami egészségügyi ellátó rendszernek is, mivel nem szorul kezelésre a dohányzásból eredő problémák miatt.

Forrás: Gerd Altmann / Pixabay

A WHO ez év decemberében indította a „Commit to Quit" nevű kampányát, amellyel 100 millió embernek igyekszik segíteni a dohányzásról való leszokásban. Ha valakinek nem lenne elég a fenti, közel sem teljes körű lista arról, hogy milyen előnyökkel jár a leszokás, annak 100 okot is felsoroltak az Egészségügyi Világszervezet munkatársai ezen a linken.

Mi kell a leszokáshoz?

Elsősorban egy döntés, amely belső motivációból ered. Hiába a globális kampány, az orvosi intelmek a háziorvostól, az elrettentő példák vagy a statisztikai mutatók. A legfontosabb a saját elhatározás. Vannak olyan szerencsések, akiknek talán ez is elég, és egyik napról a másikra le tudják tenni a cigarettát, és nem esnek vissza később sem. Bár ők a kisebbség.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a nikotin erős függőséget okoz, a leszokással számos elvonási tünet is jelentkezik, és a sóvárgás sem szűnik meg egyből. Ahogyan a dohányzást támogató viselkedés, úgy a környezet sem szüntethető meg egyből. Összetett téma, mivel egyszerre kell kezdeni valamit a testi és a lelki függőséggel, miközben új utakat kell találni például a stresszoldásra, annak csökkentésére és a társas helyzetekre (a cigiszünetek sokszor a baráti, munkatársi kapcsolatok ápolását is elősegítik), amelyek a cigarettázás melletti „érvek" szoktak lenni.

Forrás: travelview / Shutterstock

„Nem szeretnék meghízni, ha már nem cigizem"

Gyakori aggály, hogy valaki azért halogatja a leszokást, mert fél attól, hogy a dohányzás elhagyásával felugrik rá néhány kilogramm, mivel addig a nikotin jobban „pörgette" az anyagcseréjét (adott esetben a rendszeres székletürítéshez is ez kellett). Ilyenkor érdemes már előre rákészülni a leszokásra fejben is. Az alábbi tippek például jól jöhetnek a nem várt hízás elkerülésében:

♦ A dohányzás csökkenti az étvágyat, így sokan eleve ritkábban, kevesebbet esznek, és így tudják adott esetben tartani az alakjukat. A leszokással viszont nő az étvágy és a nassolás veszélye. Ezért érdemes eleve olyan ételeket vásárolni, készíteni, és olyan csipegetnivalókat beszerezni, amik nem tartalmaznak jelentős mennyiségű vagy felesleges energiát. Ilyenek a klasszikusok: a felcsíkozott zöldségek (uborka, paprika, zeller, sárgarépa, karalábé, koktélparadicsom) vagy például az almagerezdek. Kerülendő viszont az olajos magvak falatozása, mivel ezek, bár jól ropogtathatók, kis mennyiségben is energiadúsak, és igen nehéz megállni, hogy csak egy maréknyi legyen az adag egyszerre.

♦ A rágózás, de csakis a cukormentes, egy lehetséges kiút. Bár veszélyes is lehet, mivel szintén fokozhatja az étvágyat, ugyanakkor az orális fixációra megoldást nyújthat.

♦ Legyen nálunk valamilyen előre kiválasztott táplálék, például valamilyen kisebb cukortartalmú gyümölcs (nem szőlő, banán vagy aszalt gyümölcs), ami kisétkezés gyanánt szóba jöhet. Ha ez kéznél van, akkor kisebb a kísértés, hogy valamilyen nem betervezett nyalánkság (pl. keksz, csoki, péksüti, chips) legyen az, ami a hirtelen fellépő éhségérzetet tompítja. A cukorban, zsírban dús nassolnivalókat ne is tartsuk otthon vagy a munkahelyünkön, mert ez további felesleges kihívást jelent!

Forrás: shurkin_son / Shutterstock

♦ Igyekezzünk megállni a repetázást! Adagoljuk ki előre az ételt, és ne szedjünk újra!

♦ Rágjunk meg alaposan minden falatot, és együnk lassabban – ez is segít abban, hogy hamarabb kialakuljon a telítettség érzet (ami kb. 20 perc).

♦ Amikor úgy érezzük, hogy az éhség indokolatlan, hiszen például nem rég ettünk, vagy azt érezzük, hogy ez inkább csak sóvárgás, amit a leszokás miatti hiányérzet okoz, előbb igyunk egy nagy pohár vizet vagy cukormentes teát! Ez időlegesen eltelíti a gyomrot, és egy kis időre elodázhatjuk az étkezést is, ami szintén segíthet a hízás megelőzésében!

♦ Az evés után legyen egy másfajta rituálénk! Segíthet például, ha egyből fogat mosunk (kivéve a citrusos, savanyú ételek után), ha rágózunk, ha sétálni megyünk, vagy más módon eltereljük a figyelmünket arról, hogy korábban ilyenkor gyújtottunk rá – de az is lehet, hogy ez az új rituálé fogja megakadályozni azt is, hogy valamilyen desszerttel „fojtsuk le" az étkezést.

♦ Fokozhatja a motivációnkat, ha a leszokás és az étrend változtatása mellett belekezdünk valamilyen új vagy korábban elhanyagolt sportba, ami fokozza a szervezet energia-leadását. Ez szintén segíthet elejét venni a hízásnak, amellett, hogy javítja a hangulatot, és oldja a stresszt.

♦ Vonjuk be a családot, barátokat, kollégákat akár a leszokásba is! De abba mindenképpen, hogy ne kínálgassanak édességekkel, ne most hívjanak meg többfogásos menüre, vagy legalább ne előttünk majszoljanak, ami ellehetetlenítené az addigi próbálkozásainkat.

Ne feledjük, a leszokás egyedül igen nehéz, számos kihívással jár, így nem mindig megy egyedül. Nem szégyen szakmai segítséget kérni, és erre számos, akár ingyenes lehetőségünk is van. A leteszemacigit.hu oldalon is tájékozódhatunk ezekről.

Forrás: Shutterstock / Készítette: Syda Productions

Hogyan alakítsuk az étrendet, ha mégsem sikerült leszokni?

Ha azonban még nem vagyunk elég erősek, vagy a körülmények miatt úgy érezzük, eleve kudarcra ítélt a leszokási kísérletünk, és ezért tovább halogatjuk, akkor amellett, hogy megpróbálunk minél kevesebbszer rágyújtani, megtehetünk néhány dolgot, amivel valamelyest kímélhetjük az egészségünket. Egyrészt, igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy cukormentes teát, például zöldteát, ami közismerten jó antioxidánsforrás!

Fokozzuk a napi, lehetőleg idény jellegű, helyben termett, friss zöldség-, gyümölcsfogyasztásunk mennyiségét és gyakoriságát, hiszen a dohányzás miatt több vitaminra, ásványi anyagra is szükségünk van! Ezeket jobb természetes formában magunkhoz venni. Minél többfajta színű zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál többféle antioxidánst is eszünk velük, amire most igen nagy szükségünk van.

A nyers zöldségek részben helyettesíthetők, főleg a téli időszakban savanyúságokkal, fermentált zöldségekkel, vagy a mélyfagyasztott zöldségekkel, amelyeket kíméletes módon (nem agyonfőzve és kirántva) készítünk el. A különféle turmixok, smoothie-k, frissen facsart, préselt gyümölcs- és zöldséglevelek (cékla, káposzta, spenót is kerülhet így a „pohárba") is előnyösek, mivel így nagyobb mennyiséget is meg tudunk inni, mint amennyit önmagukban megennénk.

A kiegészítőnek szedett vitaminkészítményeknél figyelembe kell venni, hogy kerüljük a megadózisokat (a napi szükséglet többszörösét tartalmazó és/vagy párhuzamosan szedett, azonos hatóanyag-tartalmú készítményeket), és a dohányosok lehetőleg ne szedjenek pluszban antioxidánstartalmú készítményeket pl. A-, E-vitamint! Bár pro és kontra érveket is találunk, egy korábbi, nagy létszámú kutatás kimutatta, hogy az A-vitamin és annak előanyaga, a béta-karotin étrend-kiegészítőként szedve a dohányosoknál fokozta a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Új célok, fogadalmak, tervek - most érdemes kitűzni, meglépni, megvalósítaniForrás: VH-studio / Shutterstock

A háttérben az állhat, hagy az antioxidánsok, amelyek közé az A-vitamin és a béta-karotin is tartozik, a szabadgyök-megkötő, és így daganatellenes hatás mellett nagy mennyiségben éppen ellentétes hatást is kiválthatnak a már kialakult, de még nem észlelt, kezdeti fázisban levő daganatos elváltozások esetén. A béta-karotinról idő közben kiderült, hogy napi 15 mg mennyiségig még biztonsággal fogyasztható, mégis érdemesebb a sárga, narancssárga színű zöldségekkel, gyümölcsökkel bevinni a szervezetünkbe – így nem tudjuk túlzásba vinni, kapszulákkal viszont igen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek