Ez a megacity hemzseg a vadon élő állatoktól

New York városának élővilága virágzik, ami azoknak a tudósoknak és aktivistáknak köszönhető, akik évtizedeket töltöttek a városi élőhelyek megerősítésével a Nagy Alma öt kerületében.

New Yorkban a vadludak látványa nem is olyan meglepőForrás: andersphoto/Shutterstock

Helen Forgione, a Natural Areas Conservancy (Természeti Területek Védelme) vezető ökológusa az egyik ilyen tudós, aki több mint 30 éve annak szenteli karrierjét, hogy helyreállítsa New York parkjait és természetes, érintetlen zöldterületeit.

Látjuk, hogy az állatok mozognak, keresik a megfelelő élőhelyüket, és megtalálják a megfelelő teret a szaporodáshoz és az élethez" – meséli.

New York az egyik legsűrűbben lakott nagyvárosi terület az Egyesült Államokban, de ott található 30 000 hektárnyi park is – a város 14 százaléka –, amely tele van vadon élő állatokkal: borzokkal, szarvasokkal, sőt, a sűrű erdős területeken még prérifarkasok is élnek, míg a Staten Island partjainál delfinek és fókák bukkannak fel.

A Central Park zöld takaróként fedi be a hatalamas várostForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay

Az Audubon Society New York-i fiókja nyomon követi az öt városrész különböző területein látott madarainak és fajainak számát az éves karácsonyi madárszámlálás során. 2015-ben még 55 különböző fajból 4264 madarat rögzítettek a Central Parkban, öt évvel később, 2020-ban a Central Park egyedszáma közel 50 százalékkal nőtt, 59 különböző fajhoz tartozó 6357 madárral.

Ez annak is köszönhető, hogy a helyi szervek hatalmas lépéseket tettek New York megtisztításában és a szennyezés visszaszorításában. Míg New York újrazöldítése szándékos volt, a most észlelt fajok egy részének felbukkanása váratlan volt.

Myles Davis, a Columbia Egyetem végzős hallgatója Brooklyn, Queens és Long Island területein vadkamerákkal figyeli az állatok tevékenységét olyan helyeken, mint például a Prospect Park, anélkül, hogy megzavarná őket.

„Sok New York-i azt sem tudja, mi van a környéken. Brooklynban nőttem fel, és néhány évvel ezelőttig én sem tudtam, hogy tényleg vannak itt mosómedvék" – mondja Davis. 

New York parkjaiban simán belefuthatunk akár mosómedvékbe isForrás: firekitty/Pixabay

New York tisztább és zöldebb, mint évszázadokkal ezelőtt, ennek fenntartásához viszont a tudósok és a New York-iak folyamatos közreműködésére is szükség van. Egy olyan hatalmas városban, mint New York, a parkok nélkülözhetetlenek a vadon élő állatok és a lakosok számára. Ez az a hely, ahová az emberek a leginkább kijuthatnak a természetbe, ezért fontos az erdőket és vizes élőhelyeket jó állapotban tartani mindenki, de főleg azok számára, akiknek nincs például saját kertjük – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek