Ausztriában megszűnt a zárlat, így nyitott Bécs és a közeli tartományok

Ausztriában a koronavírus ellen beoltottak számára megszűnt az egészségügyi zárlat, a kulturális és szórakoztatóhelyek esetében már vasárnap, az üzletek pedig hétfőn nyitottak ki teljesen. A szabályok azonban az egyes tartományokban különbözőek. Vannak olyanok, amelyekben az éttermek és a szállodák is kinyitnak, másokban ezt csak december egy későbbi napján teszik meg. De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az éttermeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk - olvasható az MTI-n.

BécsForrás: tookapic/Pixabay

A beoltatlanok számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat. A lezárás három hetének köszönhetően az országban drasztikusan csökkent az újonnan megfertőződöttek száma: pénteken 100 ezer lakosra 367,5 új fertőzött jutott, míg november elején ez 1102,4 volt.

A kórházba kerülők száma azonban alig esett az elmúlt három hétben. Most 567 beteget ápolnak intenzív osztályon, mindössze hattal kevesebbet, mint november elején. A lakosság 67,7 százaléka van teljesen beoltva, amely Nyugat-Európa átlagához képes alacsony arány. Ausztria első európai országként február 1-jétől kötelezővé tette a védőoltást a 14 évnél idősebbek számára. Aki ennek nem tesz eleget, akár 3600 euró (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kaphat.

Mindeközben heteken át zajlottak tüntetések a zárlatok miatt, és mindenki arra volt kíváncsi, lesz-e nyitás 13-án, és ha lesz, felpörögnek-e a vásárlások pár nappal karácsony előtt, a kimaradt adventi alkalmak után. Nos, nem volt roham az üzletekben, annak ellenére sem, hogy az utcákon és tereken határozottan élénkebb volt a forgalom. A Kronen Zeitung tudósítása szerint a kereskedők kétségbeesettek.

A várható veszteségeket 440 millió euróra teszik, ami nagyjából 160 milliárd forint. Az elmaradt vásárlások főbb okaiként azt említik, hogy az oltatlanoknak továbbra is otthon kell maradniuk, egyes Bécshez közeli tartományok továbbra is zárlat alatt vannak, újabb tüntetések várhatók Bécs belvárosában, ami az ottani üzletek vásárlóinak kedvét szegi.  Az online vásárlási kedv ugyanakkor nőni látszik, így Bécs turisztikai oldala, a wien.info is elsősorban a város nagyon magas minőségű kézműves műhelyeit és borait reklámozza.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek