Tilos lesz a dohányzás a montenegrói éttermekben és kávézókban

Montenegró tovább szigorította dohányzási törvényét. Az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen - a kaszinók kivételével -, ahol ételeket és italokat gyártanak, árusítanak vagy fogyasztanak, közölte pénteken a montenegrói közszolgálati rádió és televízió.

Szigorítanak a dohányzásra szóló törvényen MontenegróbanForrás: Shutterstock / Készítette: Syda Productions

A szabályozás kizárja azt a korábbi lehetőséget is, hogy egyfajta díj ellenében, amelyet a vendéglátóhelyek fizettek az államnak, részlegesen engedélyezzék a dohányzást.

A középületekben lehetőség lesz a dohányzásra, de a dohányosok számára külön helyiséget kell kialakítani. Ez nem lehet kisebb tíz négyzetméternél, és nem lehet nagyobb sem a munka- vagy nyilvános tér 20 százalékánál.

A 2004-ben már elfogadott dohányzási törvény nem hozta meg a várt eredményt, 2012-re ugyanis 4,4 százalékkal nőtt a dohányosok száma. Montenegróban évente 400 ezer ember betegedik meg tüdőrákban.

A közvélemény-kutatások rámutatnak, hogy a felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik Montenegróban. Az egészségügyi tárca egy korábbi felmérése pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több kiskorú dohányzik, a 15 év alattiak mintegy 60 százaléka már nyújtott rá cigarettára, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek