Aranynyelvű halottakat rejt egy most felfedezett 2500 éves síremlék

Két 2500 éves síremléket fedezett fel egy spanyol régészeti kutatócsoport a felső-egyiptomi Minja kormányzóság területén végzett ásatáson – írja az MTI az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium vasárnapi közleménye alapján.

A jelek arra utalnak, hogy a sírt egykor felnyitottákForrás: Ministry of Tourism and Antiquities

A Barcelonai Egyetem régészei által feltárt két síremlék a Szaiszi korszakból, a Kr. e. 664-525 közötti időszakból származik – mondta Musztafa Vazíri, az ország régészeti legfelsőbb tanácsának főtitkára.
Az egyik síremlékben egy mészkő koporsót találtak, amelynek fedőlapját egy nőről mintázták. A koporsóban egy ember maradványai vannak, mellette pedig egy másik személyé. Az ismeretlen halottaknak aranynyelve van. Vazíri hozzátette: a régészek szerint a jelek arra utalnak, hogy a sírt egykor felnyitották.

A sírban jó állapotú mészkőkoporsóra bukkantak emberi arccalForrás: Mininsterium of Tourism & Antiquities

A másik síremléket érintetlenül találták meg, és csak az ásatás során nyitották fel. Hasszán Amer professzor, az el-bahnaszai régészeti helyszínen folytatott ásatás igazgatója arról számolt be, hogy a sírban jó állapotú mészkő koporsóra bukkantak emberi arccal. Emellett két kanopusz edényeket tartalmazó koporsót is találtak. Az egyik edényben 402 fajanszból készült usébti-figura, egy sor kis amulett és zöld gyöngy volt.

Egyiptomban az elmúlt években számos jelentős régészeti leletet találtak az ország különböző részein, köztük fáraósírokat, szobrokat, koporsókat és múmiákat.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek