Egyiptomi fáraó sírkamrájába is beléphetünk a Szépművészeti Múzeumban

II. Amenhotep fáraót Thébában, a Nílus nyugati partján fekvő királyi temető, a Királyok völgye egyik sziklába vájt sírjába temették el. A sír felfedezése szenzációt jelentett, mivel – a többi thébai királysírtól eltérően – az uralkodó mumifikált testére a sírkamrában, a neki készített szarkofágban bukkantak rá.

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora, Szépművészeti MúzeumForrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook

A Szépművészeti Múzeum holnap, szeptember 17-én nyíló kiállításán ezzel a szenzációs felfedezéssel, valamint az ókori egyiptomi uralkodó korával ismerkedhetünk, írja a múzeum egy Facebook-bejegyzésben.

A tárlat központjában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

A fáraó sírjának felfedezése. II. Amenhotep és kora című időszaki kiállítás első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben, a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének szakmai irányítása alatt. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de teljesen új műtárgyrepertoárral mutatja be az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek