Ókori görög csatahajót találtak egy elsüllyedt egyiptomi város romjai között

  Ritka ókori görög hadihajót találtak francia és egyiptomi régészek az elsüllyedt egyiptomi város Thônis-Heracleion víz alatti romjai között, tudtuk meg az Artnews.com-tól.

  Thônis-HeracleionForrás: screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=x_nUgD-hgYk&t=2141s&ab_channel=BouillondeCulture

  Thônis-Heracleion Egyiptom legnagyobb kikötővárosa volt még bőven az előtt, hogy Nagy Sándor i.e. 331-ben megalapította Alexandriát. A várost földrengések pusztították el a 8. században, ekkor süllyedt el a Földközi-tenger hullámai alatt.

  A most megtalált, klasszikus görög stílusú hajó a görög kereskedők jelenlétét bizonyítja az egyiptomi városban,írja a Reuters az egyiptomi régiségügyi minisztérium közleményére hivatkozva. A 25 méter hosszú, lapos fenekű hajónak evezőlapátjai és egy nagy vitorlája is volt. Maradványait az összeomlott Amon templom négy és fél méter vastag, agyagból és más anyagokból álló törmelékrétege alatt fedezték fel.

  Hasonló típusú görög hajóból csak egyetlen másikat ismerünk, írja az egyiptomi régészeti minisztérium Facebook-oldalán. A másikat, a Bouniqia Marsala nevű, i.e. 235-ből származó hajót 1971-ben találták meg Szicíliában.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek