Az ország, ahol az emberekre bízzák a döntést a korlátozásokról

Svájcban a hétvégén népszavazást tartottak arról, hogy ezentúl nyilvános rendezvényen csak azok vehessenek-e részt, akik beoltottak vagy már kilábaltak a betegségből, esetleg friss tesztet tudnak felmutatni. A szavazók 62%-a szavazott igennel, s ezzel szentesítette a már érvényben lévő korlátozásokat - írja a Los Angeles Times.

Rendőrök biztosítják a svájci parlament épülete melletti Szövetségi Palotát Bernben a Covid-19 törvényről szóló országos szavazás eredményét megelőzően, miután a kampányt példátlan mértékű ellenségeskedés jellemezteForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az ország lakosságának kétharmadát – Németországhoz és Ausztriához hasonlóan – már beoltották. Svájcban évszázadok óta több tucat kérdésben rendeznek népszavazásokat, így most sem volt meglepő, hogy a választók 67,5%-a vett részt a szavazáson, és a 26 kanton Schwyz és Appenzell Innerrhoden kivételével igent mondott a törvényre. A kormány nem csinált titkot abból, hogy a megbetegedések számának drámai növekedésére számít, sőt, már a járvány ötödik hullámáról beszél, de nem akart újabb korlátozó intézkedéseket hozni a svájciak felhatalmazása nélkül.

„Döntés született, és most össze kell fognunk, hogy a lehető legjobban átvészeljük ezt a telet" – mondta Alain Berset egészségügyi miniszter. „Ez felhívás az egységre, de a meghozott döntések tiszteletben tartására is."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek