Gigantikus metróvonal készül a Kincses Városban

Nagyszabású közlekedési projektbe fog Kolozsvár, új metróvonalat terveznek építeni itt, mely a főteret is érintve kelet-nyugati irányban szeli át a várost 14,7 kilométeren, míg az innen nyugatra fekvő, mintegy negyvenezer lakost számláló Szászfenes területén 6,3 kilométeren halad majd.

Kolozsváron új tömegközlekedési eszközt építenek, de jó ideig még várni kell ráForrás: Lajos Móricz/Pixabay

A metróvonal tehát összesen 21 kilométer hosszú lesz majd, és 2,053 milliárd euróba (759 milliárd forint) kerül. A projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány fázisában tart, amely szerint a vonalon 19 megálló épül majd, és másfél percenként járnának a három vagonos szerelvények, amelyek óránként maximum 21 600 személyt képesek elszállítani.

Minderre azonban még várni kell, méghozzá nem is keveset. A tanulmány szerint a metróépítés 128 hónap (több mint 10 év) alatt valósulhat meg, ebből az előzetes tervezésre szánt 18 hónap telt le. Az elképzelés szerint a jövő év végéig választanák ki a tervezőket és a kivitelezőket, és ezután kezdődhetne a tényleges metróépítés, amelyre nyolc évet szánnak, írja az MTI. Az időtávlatokat nézve nem csoda, hogy Emil Boc, kolozsvári pogármester már a jövő század projektjének nevezte a metróépítést.

Nem mára vagy holnapra szól, ez a 22. század projektje"

– jellemezte a kolozsvári metróvonal tervét a tegnapi tanácsülést megelőző felszólalásában a polgármester, aki szerint a kincses város lakossága valójában hosszú távon profitálhat a földalattiból. Rámutatott, ez befektetési szempontból és gazdaságilag is fontos projekt, mely hosszú távon megoldaná a város jelenlegi mobilitási problémáit, és élhetőbbé tenné Kolozsvárt – olvasható kronikaonline.ro cikkében.

Emil Boc egyébként úgy tűnik, tényleg a szívén viseli a tömegközlekedést, korábban mi is beszámoltunk arról a kezdeményezéséről, melynek során ingyen utazással jutalmazták azokat, akik 20 guggolást képesek voltak elvégezni két perc alatt. A kezdeményezés középpontjában az elhízás elleni küzdelem állt, de célja volt az is, hogy az embereket az autózás helyett a tömegközlekedésre szoktassa, melynek lehetőségeit szeretné most a polgármester kiszélesíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek