Az üzleti vízum, amiért bizony keményen meg kell küzdeni

Ha valaki rövidtávú üzleti céllal indulna Japánba, akkor neki jó hír lehet, hogy a japán kormány ismét ad ki vízumot, de az már talán kevésbé, hogy ezért bizony keményen meg kell küzdenie, és türelmesen le kell játszania a bürokratikus játékokat.

"Nihon e yōkoso - Üdvözöljük Japánban"  (Azt, akinek már sikerült bejutni)Forrás: Shutterstock.com / Felix Lipov

A Frankfurter Allgemeine Zeitung híradása szerint a tokiói nyári olimpiai játékokhoz képest valamelyest enyhültek a szigorú járványügyi szabályok, hogy könnyebben utazhassanak be az üzletemberek, de a bürokratikus előírások miatt Japán továbbra is a legelzártabb marad a G7-országok közül.

A könnyítés része, hogy ismét adnak vízumot a rövidtávú üzleti célból beutazók, a diákok és gyakornokok számára. A karantén-kötelezettség alapesetben továbbra is tíznapos, de három napra rövidülhet a november 8-án hatályba lépett szabályozás szerint. Ezt viszont csak akkor lehet elérni, ha eleget tesznek minden bürokratikus kérésnek.

Durvább, mint egy szigorúan őrzött börtön

A beutazáshoz először is meghívólevélre van szükség, ezenkívül a vendéglátó japán vállalatnak egy sor nyomtatványt kell kitöltenie, valamint egy tevékenységi tervet felállítania a tartózkodás első 14 napjára, hogy szükség esetén vissza lehessen követni a fertőzést.

Forrás: Shutterstock.com / Amy Nichole Harris

Ezen kívül a meghívó félnek garantálnia kell, hogy vendége minden járványügyi előírást betart. A látogató például csak olyan tömegközlekedési eszközökön utazhat, amelyeken van lehetőség előzetes helyjegy foglalására, mellyel később dokumentálni tudja az országon belüli közlekedését. Végül a beutazást az egyes ágazatok illetékes minisztériumának kell engedélyeznie, csak ezután lehet egyáltalán megigényelni a vízumot.

Elsősorban a japán vállalkozások és gazdasági szakmai szervezetek azok, melyek túlzónak tartják az előírásokat, és aggódnak amiatt, hogy a szigorú beutazási feltételek miatt versenyhátrányba kerül az ország. A félelmük pedig nem alaptalan, hiszen a szomszédos Dél-Koreában már 2020 tavaszától lehet mentesülni egyes esetekben a karantén alól, néhány hónapja pedig enyhült a szabályozás a beoltott üzleti utazók számára is.

A szigorú bürokratikus előírások mellett a folyamatot megrekeszti az is, hogy mindössze 3500-an léphetnek be az országba.

A német lap szerint rebesgetik, hogy a maximális létszámot 5000-re emelik, de a több mint 300 ezer várakozó külföldi egyetemi hallgató és gyakornok miatt még így is hónapokig eltarthat, mire a vízumkérelmeket feldolgozzák.

Egy másik probléma, hogy csak a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az Astra Zeneca oltásáról szóló igazolást ismerik el, így akit pl. Janssennel vagy valamelyik keleti vakcinával oltottak, az nem számíthat a karantén lerövidítésére. Japánban februárban kezdődött az oltási program, és eddig lakosságarányosan több embert oltottak be a koronavírus ellen, mint a nagy európai államokban vagy az USA-ban. A digitális oltási igazolás bevezetésével azonban érdekes módon még hátrányban vannak - írták a lap cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek