Kiszáradt az ikonikus turistalátványosság

A Magas Tátra egyik legismertebb úti célja, a Kő-pataki-tó, amely a Lomnici-csúcs déli lejtői alatt, a Kő-pataki völgyben bújik meg, szinte egyik napról a másikra eltűnt. Október végén még látszott egy kisebb tó a mederben, de november 2-ra teljesen kiszáradt a látványosság - adta hírül a magas-tartra.info.

A tó (Skalnaté pleso) néha szinte kiszárad, aztán újra megtelik - de teljesen még sosem tűnt el...Forrás: Petr Vilgus - vlastni dilo / Wikipedia.org / CC BY 3.0

A Tátrai Nemzeti Park Állam Erdészet szóvivője szerint, senki nem emlékszik arra, hogy a tó, a történelem során valaha is teljesen kiszáradt volna, és egy csep víz sem maradt a mederben.

A vízszintre az sem lehet hatással, hogy a körülötte található létesítmények is használják a tó vizét, mivel fölötte víztározók találhatók, ebből mérik a vizet. Pavel Fasko klimatológus kifejtette, hogy a mérések szerint a tó vize nem elfolyt, hanem fokozatosan elpárolgott a tóból. Az idei csapadékszegény ősznek köszönhetően tehát a víz szép lassan eltűnt a mederből.

A tó ismert az ingadozó vízszintjéről. Szeptember elején például olyannyira megtelt, hogy a víz átömlött a gáton és a hídon. Ha sok eső esik, a vízszint több napig is emelkedhet, november 2-án azonban már havazott a Tátrában, így lehetséges, hogy a tó medre egészen tavaszig víz nélkül marad - írták az oldalon.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek