Tiltakoznak az utcanevek bevezetése ellen a francia faluban

Ha azt gondoljuk, hogy az utcanév olyan alapvető topográfiai tulajdonság, mely a legutolsó, eldugott ki faluhoz is szervesen hozzátartozik, nagyot tévedünk. Faux-la-Montagne-ben például a helyiek eddig az utcákat úgy tartották számon, hogy például "az ott a hátsó utca, amott pedig az idős hölgyek utcája húzódik, mivel ott sok öregasszony él".

Faux-la-Montagne utcáin akár utcatáblák is lehetnénekForrás: LucasD/commons.wikimedia.org

A polgármester, Catherine Moulin azonban arra gondolt, véget vetne ennek a középkori állapotnak, hogy megkönnyítse a postások, a futárok és a mentők dolgát. Arra kérte a település lakóit, hogy közösen gondolkodjanak el azon, milyen neveket kapjanak az egyes utcák, mert úgy véli, az utcanevek hiánya egyre több gondot okoz a házhozszállító és a betegápolói szolgáltatóknak.

Az ötlet azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Névtelen körlevelet dobtak be a levélszekrényekbe, melyek írói azzal riogatták az embereket, hogy az utcanevek bevezetése megkönnyítené az olyan nagy techcégek dolgát, mint az Amazon, amelyek aztán rájuk zúdíthatják árukínálatukat, "és ez nem jó".

Egy helyben lakó nő attól tart, hogy az utcanevek bevezetésével szükségtelen urbanizáció veszi kezdetét. Szerinte igenis vannak utcanevek, csak nem táblákon, hanem a fejekben. Mint mondta, probléma esetén mindig megmutatják az utat a postásnak.

Az egyik francia tévécsatorna szerint a kézbesítési problémák azóta éleződtek ki, hogy a posta az életfogytiglan foglalkoztatott egyetlen helyi kézbesítő helyett újabban egyre gyakrabban támaszkodik kisegítő kézbesítőre. A falu évszázadok óta él utcanevek nélkül, és ezt bátran meg is teheti, egy 1994-es rendelet szerint Franciaországban csak a 2000 fősnél nagyobb települések kötelesek utcaneveket és házszámokat alkalmazni. A kicsiny Faux-la-Montagne azonban az év végéig szeretne megoldást találni a problémára - derül ki az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek