Elkezdődött a Nagy Orosz Reptérnévváltás

A kontinens méretű Oroszország nemes döntést hozott, tisztelegve az orosz kultúra és történelem nagyjai előtt átnevezik az ország repülőtereit – adta hírül az Iho.hu. Demokratikus folyamat végeredményeként, 5,5 millió szavazat után dőlt el a 47-ből 42 név.

A fontos moszkvai reptér, a Seremetyevó a jövőben Alekszandr Puskin nevét viseli majd, Magadané az 1980-ban meghalt énekesét, Vlagyimir Viszockijét. Sok városban ugyanaz a név nyert, úgyhogy az a légikikötő kapta a nevet, amelyiknél a legnagyobb arányban voksoltak rá. Nagy Péter nevét így Szentpétervár helyett Voronyezs reptere viselheti majd.

A Seremetyevo Repülőtér egy archív képen.Forrás: Sputnik/Knyazev A.

A moszkvai Domogyedovó a jövőben Lomonoszov Repülőtér lesz, a főváros nagy versenyt futott a tudós nevéért Arhangelszkkel. Mineralnyije Vodi reptere Lermontov, a költő nevét hordhatja, míg Szocsi Jevgenyij Szevasztyanov űrhajós után kapott nevet. ha már űrkutatás, a szamarai légikikötő Szergej Koroljev rakétatudós nevét viseli majd.

Ahol már eddig is személyekről volt elnevezve a reptér, ott nem lesz változás: a szaratovi marad Gagarin, a novoszibirszki Pokriskin (világháborús pilóta volt). Az Ukrajnától fegyverrel elfoglalt szevasztopoli Ivan Ajvazovszkij nevét veszi fel.

Kalinyingrádban heves vita volt arról, felvegye-e a reptér a még a porosz időkben (amikor Königsberg volt a város neve) itt élt német filozófus, Immanuel Kant nevét. A vita annyira heves volt, hogy még Kant szobrát is megrongálták. Végül magasan Erzsébet cárnő nyerte a névadási tusát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek