Először indultak amatőr űrhajósok a világűrbe

Szerdán indult útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről egy Falcon 9-es hordozórakéta segítségével a SpaceX Dragon automatizált űrkapszulája, mely négy civil utast szállít - adja hírül az MTI.

Képernyőkép a SpaceX élő közvetítéséből a kilövés utánForrás: AFP PHOTO/SPACEX

A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát, a Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.
Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet.

Bár a négy űrhajós öt hónapos szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek "kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is". Az Inspiration4 névre keresztelt misszió ugyanakkor nagy előrelépést jelenthet az űrturizmus kiépítésében.

A kilövés pillanataiForrás: AFP/Chandan Khanna

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek