Ezeken az űrből készített fotókon láthatja, mi történt idén a bolygónkkal

A kereskedelmi űrutazás elindulásának köszönhetően már civilek is utazhatnak az űrbe, ennek ellenére 2021-ben az átlagember még csak a fentről visszaküldött fényképeken keresztül láthatja a világűrről és a Földről készített műholdas felvételeket. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai 90 percenként kerülik meg a Földet 400 kilométeres magasságban, így ők azok, akik rendszeresen részesülnek a festői kilátásban.

A Nemzetközi Űrállomás látványa sem mindennapi, ahogy a Föld körül keringForrás: NASA/Wikipedia

Az űrállomáson tartózkodó hét ember nemcsak a bolygó legszebb látnivalóit élvezi, de az éghajlatváltozás bolygónkra gyakorolt hatásait is pontosan látja, vagyis ezek a fotók egy folyamatosan változó Földet mutatnak be az űrhajósok szemszögéből.

A Nemzetközi Űrállomás olyan gyorsan kering, hogy az űrhajósok naponta 16 napfelkeltével és naplementével találoznak.

Különböző tájak, sivatagok, trópusi szigetek és hegyek látványa váltogatja egymást a fotókon, de 2021. április 2-án egy különlegesen látványos képet sikerült készíteniük egy oroszországi vulkánról.

Az űrhajósoknak lenyűgöző kilátásban van részük akkor is, amikor bolygónk különböző nagyvárosainak esti fényeit látják, mint például ezen az éjjeli felvételen, amin a kivilágított Tokió szerepel. 

A klímaváltozás fenyegetése miatt azonban több olyan felvétel is készült, amelyek a természeti katasztrófákról tanúskodnak: olvadó jégsapkákról, erdőirtásokról és eltűnő vízforrásokról. Megan McArthur űrhajós tweetelt is néhány olyan képet, amelyeket Kaliforniáról készített, és amin az látható, ahogy az amerikai állam szinte megsemmisült az idei erdőtüzek miatt.

Néhány összehasonlító fotót is közzétett, amelyek bemutatják, hogyan csökken a Colorado folyó vízmennyisége.

Az Ida hurrikán óriási pusztítást végzett, amiről egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. Az űrhajósoknak már akkor sikerült néhány felvételt készíteniük róla, amikor még csak 2. kategóriás viharként definiálták.

És bár vannak olyan látnivalók, amelyeket nem kellemes megtapasztalni, a bolygót védő törékeny légkör látványa éppen a Földünk védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet – írja a matadornetwork.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek